Rojavalı Kürtler de vatandaşlık istiyor

Türkiye’de Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesine yönelik çalışmalar Araplar kadar Kürtlerde de umut yarattı. Sayıları yüzbinleri bulan Rojavalı Kürt mülteciler vatandaşlık verilmesi halinde ekonomik ve sosyal yaşama daha kolay adapte olacaklarını söylüyor.

Türkiye’de Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesine yönelik çalışmalar Araplar kadar Kürtlerde de umut yarattı. Sayıları yüzbinleri bulan Rojavalı Kürt mülteciler vatandaşlık verilmesi halinde ekonomik ve sosyal yaşama daha kolay adapte olacaklarını söylüyor.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteci heyecanla gelişmeleri takip ediyor. Vatandaşlık ile ilgili çalışmalar Suriyeli Araplar kadar, Rojavalı Kürtlerde de sevinç yarattı.

Eylül 2014’te IŞİD’in Kobani’ye saldırmasıyla Rojava bölgesinden kaçan yaklaşık 300 bin kişi Türkiye’ye sığınmıştı. Ocak 2015’te ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle peşmerge güçleri ve PYD’nin Kobani’yi geri almasıyla 40-50 bin kişi geri dönmüştü.

Türkiye’de kalan yaklaşık 250 bin Rojavalı Kürdün bir kısmı Kürt illerine ve sınır illerine yerleşirken çok sayıda kişi de Arap Suriyeliler gibi İstanbul’a yerleşti. Bunların bir kısmı iş hayatına katıldı.

Çalışıp ailelerini geçindiren, para kazanan Kürt mülteciler Türkiye’de kendilerine vatandaşlık verilmesinden mutlu.

Rojava’dan gelip İstanbul’da inşaat şirketi kuran Bedir Mustafa, “Burada çok zorluk çeken göçmenler var. hem Kürdistan’ın kuzeyinde hemde Türkiye’nin diğer illerinde vatandaşlığın verilmesiyle bir çok zorluk ortadan kalkacaktır. Çok seviniriz” dedi.

“Vatandaşlık olsa da topraklarımıza dönmek isteriz”

Kürt mülteciler her ne kadar vatandaşlık istese de Suriye ve Rojava’da savaşın, güvenlik tehditlerinin sona ermesi ve yaşamın normalleşmesi halinde doğdukları topraklara dönmeyi istiyor.

IŞİD’in Kobani’yi işgali sırasında Rojava’dan kaçıp İstanbul’a gelen ve burada bir lokanta açan Dilovan isimli Kürd de, “Vatandaşlık verilmesinden tabiki büyük memnuniyet duyarız ancak sorunlar ortadan kalkarsa kendi vatanımıza, kendi topraklarımıza dönmek istiyoruz” konuştu.

Demokrafik alt-üst oluşlara dikkat

Rojavalı Kürtlerin en güçlü siyasi oluşumlarından ENKS de vatandaşlık verilmesinin buradaki Kürt mültecilerin yaşamlarını kolaylaştıracağı görüşünde. Ancak K24’de değerlendirmelerde bulunan ENKS Yöneticilerinden Hewaz Egid, bu konuda bir başka konuya dikkat çekti. Egid, vatandaşlık ve iskan konusunda hem Suriye hem de Türkiye’nin demografik yapısının değişebileceğini belirterek, bu konuda özenli olunması gerektiğini vurguladı.

Siyasiler, uzmanlar, akademisyenler vatandaşlık meselesini tartışırken, savaş mağduru 3 milyonu Kürt ve Arap Suriyeli mülteci bunun biran önce hayata geçirmesini bekliyor.

K24/İSTANBUL – Diyar BAYRAM