Dilbilimci Alpay: Anadil sorunundan dilbilimciler de sorumlu

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü dolayısıyla İstanbul’da bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan Kürt, Ermeni ve Süryaniler anadilde eğitim çağrısı yaptı.

Azad ALTUN-Kurdistan24/İSTANBUL

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü dolayısıyla İstanbul’da bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan Kürt, Ermeni ve Süryaniler anadilde eğitim çağrısı yaptı. Etkinlikte konuşan Dilbilimci Necmiye Alpay, Kürtçenin içinde bulunduğu durumdan dilbilimcilerin de büyük sorumluluğu olduğunu söyledi.

Uluslararası Ana dili Günü UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Şubat olarak açıklanmış devam eden yıllarda birçok ülkede Uluslararası Ana dili Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlenmiştir.

İstanbul’da da Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde ‘Renkler dillere, diller yaşama dönsün’ başlığıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Hüda Kaya ile beraber birçok siyasetçi, sanatçı ve İstanbul’daki azınlık temsilcileri katıldı. Dilbilimci Necmiye Alpay, etkinlikte bir konuşma yaparak anadilin anlamına değindi ve diller üzerinde uygulanan asimilasyon politikaları dolayısıyla iktidarların tavrını eleştirdi.

Türkiye’deki dilbilimcilerin de Kürtçenin içinde bulunduğu durumdan sorumlu olduğunu ifade eden Alpay, “En başta devlet, anadil üzerinde tekçilik politikaları yürüttü. Dilbilimciler de anadile uygulanan asimilasyon politikaları ve baskılara karşı sessiz kaldılar” dedi.

UNESCO raporuna göre, dünyada 2 bin 500 ve Türkiye’de ise 18 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kürtçe’nin bir lehçesi olan Zazaki dili de bu listede yer alırken Abhazca, Adigece, Hemşince, Lazca, Pontus Yunancası, Romanca, Süryani ve Batı Ermenicesi de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasında yer alıyor. Etkinlikte konuşan HDK Yürütme Kurulu üyesi Sedat Şenoğlu da dillerin önemine değinerek, dillerin yok olması durumunda o dilin toplumunun da yok olacağını söyledi.

Şenoğlu, toplumsal varoluşun dilsiz olamayacağının altını çizerek şöyle konuştu: “Bu yüzden, insanlık tarihinin varoluşunda dil altyapıdır. Varoluşumuzun geçmişi, dilden geliyor. Kültürünü diller aracılığıyla bugüne dönüştürmüş. Kürtçe’nin yanında tüm dillere sahip çıkmalıyız.”

Etkinlikte, 14 dilde şiir ve şarkılar okundu. Etkinliğe katılan Kürt, Süryani ve Ermeniler anadil üzerindeki baskıların kaldırılmasını ve Birleşmiş Milletler (BM) yasalarınca anadilde eğitim hakkı tanınmasını istedi.