Rojava partileri cuntayı nasıl yorumladı?

Türkiye ‘deki başarısız sonuçlanan darbe giriminden sonra Rojava’daki Kürt partileri de bu darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ‘deki başarısız sonuçlanan darbe giriminden sonra Rojava’daki Kürt partileri de bu darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Darbe girişimin beklenen bir şey olduğunu savunan TEV-DEM’e bileşenlerinden Suriye Demokratik Barış Partisi Genel Başkanı Telal Muhammed K24’ yaptığı açıklamada “Bu Erdoğan tarafından sahnelenen bir oyundu. Türkiye’de bazı şeyleri değiştirmesi bekleniyor. Biraz daha uzatır diye tahmin etmiştik ancak kısa sürede sonlandırıldı. Askeri sorunlar kolay kolay çözülmüyor. Meselelerin silah yoluyla çözülmesi imkansızdır. Dolayısıyla ölümlerin ve yaralanma olaylarının artabileceğine inanıyorum. Daha çok insan tutuklanacak çok olay meydana gelecek. Ben bu meselenin kolay kolay atlatılamayacağını düşünüyorum.” dedi.

Suriye Muhalefetinde yer alan Suriye Ulusal Kürt Meclisi (ENKS), askeri darbe girişimlerinin demokrasiye hizmet etmediğini belirterek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimle başa getirildiği için darbe girişimini haksız gördüklerini açıkladı.

Darbe girişimin başarısızlığı uğradığını ve Erdoğan’nın bundan çok kazançlı çıkacağını öne süren ENKS’ye bağlı Suriye Kürt Birliği Partisi lideri İsmail Hama K24 mikrofonuna, “Örneğin; Anayasa’yı kendi parti çıkarları çerçevesinde değiştirebilecek. Öte yandan ordu içindeki çok sayıda yüksek rütbeli personelin de görevlerinden uzaklaştırılması söz konusudur. Darbeye karışan kişilerin de siyasi arenadan uzaklaştırılması Erdoğan için değerli bir fırsat yarattı.” şeklinde konuştu.

Siyasi uzmanlar, bu askeri teşebbüsün Türkiye siyasetinde büyük değişimleri beraberinde getireceğini, Türkiye Anayasası’nda bazı temel maddelerin ve yasaların değiştirilmesi ihtimaline değiniyor. Öte yandan özellikle HDP’nin askerî darbe teşebbüsüne karşı bir tavır ortaya koyması ve demokratik sürecin meşruiyetini vurgulaması sonrasında Türkiye hükümetinin, Kürt sorununu çözme konusundaki yaklaşımında da somut bir değişiklik olabileceği beklentilerini haklı çıkarabilir