Rojava’da Nüfus sayımı

Özerk Yönetim, Rojava’da gidilecek federalizm referandumunun hazırlıları çerçevesinde nüfus sayımı yapıyor.

Özerk Yönetim, Rojava’da gidilecek federalizm referandumunun hazırlıları çerçevesinde nüfus sayımı yapıyor. Özerk Yönetime bağlı Stratejik Araştırmalar Kurumu, tüm Rojava’yı kapsayacak nüfus sayımına kısa bir süre içinde başlanacağını açıkladı.

Konuya ilişkin K24’e konuşan Nüfus Sayımı Komisyonu Başkanı Sultan Temo, Federasyon sisteminin referanduma götürüleceği bu süreçte, hazırlıklar çerçevesinde Rojava’da genel nüfus sayımı yaptıklarını ifade etti ve federasyon ilan edildikten sonra seçimlere gidileceğini belirtti.

 Rojava’daki genel nüfus sayım işlemleri için üç Kanton yönetimlerine bağlı yaklaşık 10 bin kişinin çalışması ve sayım işlemlerinin 24 saat gibi bir sürede tamamlandırılması bekleniyor. Nüfus sayım sonuçlarının açıklanmasından sonra Seçim Kurulu da referandum çalışmalarına start verecek.  Seçimlere göçmenler ve sığınmacıların katılamayacağı öğrenildi.

K24’e konuşan Rojava Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Gulnaz Salih, seçimler için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve programların belirlendiğini dile getirerek “ Kuzey Suriye Federasyon Kurucu Meclisi, Rojava’da federasyon ilan ettiğinde biz de seçim sürecini başlatacağız.” dedi.

Rojava’da bazı Kürt tarafların ulusal bir proje olmamakla suçlamasına ve olumlu yaklaşmadıklarını duyurmasına rağmen Kuzey Suriye Federasyon Kurucu Meclisinin, 17 Mart’ta açıkladığı federasyon projesini,  27 Temmuz’da Rojava’da yönetim sistemi olarak ilan etmesi bekleniyor.