Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MGK toplantısında tüm Türkiye'de üç ay OHAL ilan edilmesine yönelik tavsiye karanı alındığını, Bakanlar Kurulu toplantısında da buna uyulması kararı aldıklarını açıkladı.

4 saat 40 dakika süren MGK toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edilmesini uygun gördük" dedi.

MGK sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında başlayan Bakanlar Kurulu sona erdi.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Ülkemizin ve milletimizin silahlı kuvvetlerimiz içinde yuvalanmış bir grup darbe girişimi başlatmıştır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Bşabakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, MİT yerleşkesi, Boğaziçi köprüsü yoğun saldırı altında kalmıştır.

Uçaklarla, helikopterlerle devlete saldırdılar. Darbe girişimi amacına ulaşamadı.

Milletimizin cesurca duruşu bu teşebbüsün amacına ulaşmasını engellemiştir.

Asker elbisesi giymiş teröristler karşısında duran halkımız gece boyunca destan yazmıştır. Vatandaşlarımızı gözlerinin önlerinde onlarca kişi vurulup şehit olurken, yaralanan kardeşlerimiz onları taşımıştır.

Tarihimizde ilk kez girişimi millet durdurmuştur.

Ülkemiz tarihinde bir silahlı darbe girişimi halk tarafından bozguna uğratıldı. Darbe girişimine bulunanların açtıkları ateş sonrası 246 masum insan hayatını kaybetmiştir.

Bu vesileyle şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Darbe girişimleri haber alındığından itibaren tüm arkadaşlarımızla yakın temas halinde olduk. Milletimizin dirayeti sayesinde ertesi akşam olmadan tamamen bertaraf oldu. Önce MGK’yı ardından Bakanlar Kurulu’nu topladık.

Ülkemizde 127.maddesi uyarınca Olağanüstü Hal ilan edilmesini hükümetimize tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edilmesini uygun gördük.

Olağanüstü Hal demokrasiye karşı değildir. Yaşadığımız darbe girişimi, kimlerin demokrasi yanında, kimlerin diktatörlük peşinde olduğunu gördük.

Onlar o imanlarıyla tankların önünde durup şehadete koştuklarını haykırdılar.

Darbe girişimin ardından yine aynı cüreti gösteremesin diye meydanlarda halkımız durarak adlarını tarihe yazdırklarını unutmasın. Şurası çok çok önemli Ankara’da Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda görev yapanlar başta olmak üzere ağır saldırı altında dahi bir adım geri atmadan duran kardeşlerimizin hareketi takdire şayandır.

Valiliklerimiz belediyelerimiz başta olmak üzere tüm güçleriyle devletlerinin yanında duran yöneticilerimizi tebrik ediyorum.

Milletimiz devletine, devletimiz milletine sahip çıkmıştır. OHAL, halkımızı saldırılardan korumak amacıyla alınmıştır. Aldığımız bu kararı, Avrupalı devletlerin eleştirme hakkı yoktur. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir.

Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kredi derecelendirme kuruluşları. Aynı şeyleri daha önce de yaptınız tutmadı. Biz kararlı şekilde yatırımlarımıza nasıl devam edeceğiz, göreceksiniz. 20 Aralık’ta inşallah Avrasya Tüneli’nin Boğaz’ın altından geçireceğiz. Bunlar her şeyi yapabilirler böyle dönemlerde.

Bugünkü MGK ve Bakanlar Kurulu’nda aldığımız kararların hayırlı olmasını diliyorum. Artık valililer yönetimden çıkıp askerler mi yönetimi sürdürecek, asla böyle bir şey yok. Aksine Valililerimizin yetkileri daha da arttı.

MGK SONA ERDİ

Darbe girişiminin ardından yapılan kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan toplantı, yaklaşık 4 saat 40 dakika saat sürdü.

Toplantıda darbe girişimi sürecinde neler yapıldığı ve sonrasında neler yapılacağına yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıya Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katıldı. Kalp rahatsızlığı nedeniyle dün hastaneye kaldırılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'ye ise Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Yaşar vekalet etti.

MGK toplantılarında alınan kararlar, yapılan yazılı açıklama ile duyurulurdu. Ancak toplantının ardından bir açıklama yapılmadı.