Barzani “haksızlık” demişti… Kürtler davet edildi

Mesrur Barzani’nin ABD öcülüğündeki IŞİD’e karşı küresel koalisyon ülkelerinin Washington’da düzenlediği toplantıya Kürtleri çağırmamasına ilişkin “haksızlık” değerlendirmesine ABD’li yetkililerden yanıt gecikmedi.

Mesrur Barzani’nin ABD öcülüğündeki IŞİD’e karşı küresel koalisyon ülkelerinin Washington’da düzenlediği toplantıya Kürtleri çağırmamasına ilişkin “haksızlık” değerlendirmesine ABD’li yetkililerden yanıt gecikmedi.

ABD’li Bakan tarafından yapılan açıklamada, Kürtlerin IŞİD’e karşı kurulan küresel koalisyondaki önemli rolünün göz ardı edilmediğini vurgulandı. Öte yandan Kürdistan Bölgesi Hükümeti temsilcisinin Washington’daki toplantıya davet edileceği öğrenildi.

Carter: Kürtler mücadelenin temel parçasıdır

Barzani’nin bu endişesine karşılık gecikmedi ve ABD Savunma Bakanı’ndan yanıt geldi. Savunma Bakanı Ashton Carter, Kürtlerin IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyondaki önemli rolünü vurgulayarak “Kürtler, IŞİD’e karşı uygulanan kampanyanın temel bir parçasıdır” dedi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Savunma Bakanı Ashton Carter, Kürt güçlerinin IŞİD’e karşı mücadeledeki rolüne değinerek “Kürt güçleri önemli bir role sahip ve IŞİD’e karşı mücadelede güçlü bir katılımları oldu.” dedi.

Ashton Carter, Washington’da yapılan toplantıya Kürtlerin çağırılmamasına ilişkin ise “Kürtlerin IŞİD’e karşı sürdürülen bu kampanyadaki önemli ve büyük rollerine vurgu yapmıştım. Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Bölgesi ve Haydar Abadi liderliğindeki Irak hükümetinin bu husustaki katkılarını değerli buluyoruz.” diyerek liderleri ziyaret ettiği toplantılarda da bu düşüncesini ifade ettiğini belirtti.

Hükümet temsilcisi toplantıya çağırıldı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığının, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin ABD Temsilcisi Beyan Sami Rahman’ı Washington’daki IŞİD’e karşı koalisyon toplantısına davet ettiği öğrenildi.

Beyan Sami Rahman, Twitter’daki kişisel sayfasından yaptığı açıklamada, toplantıya davet edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek ABD’nin Kürtlerin edindiği önemli misyonu Washington’daki toplantıda da ele almasından ötürü teşekkür etti.

Barzani’nin açıklaması uluslararası ajanslarda yankı buldu

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani’nin Twitter üzerinden yayımladığı “haksızlık” vurgulu mesajı, uluslararası ajanslar ve medya kuruluşları tarafından da yakından takip edildi.

Barzani Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “IŞİD’e karşı verilen savaştaki öncü rolümüz göz önünde bulundurulduğunda, ABD öncülüğündeki küresel koalisyonun Kürtleri Washington’daki toplantının dışında bırakması haksızlıktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Reuter’s ve Vice News Barzani’nin mesajını, “Kürtler toplantıya çağırılmadıklarından rahtsız oldu.” temasıyla işlerken Washington Post gazetesi ise Kürt yetkililerin, toplantıya çağırılmamalarını endişeyle karşıladıklarını ve Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadeledeki öneminin büyük olduğunu vurguladı.