Erdoğan: Fidan ve Akar’ı aradım ulaşamadım

Darbe girişimi akşamını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eniştemden 4-4.30 gibi bir telefon aldım. Bu haberi alınca doğrusu inanmadım da. Ve ben MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım. Genelkurmay Başkanımızı aradım, ulaşamadım" dedi.

Darbe girişimi akşamını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eniştemden 4-4.30 gibi bir telefon aldım. Bu haberi alınca doğrusu inanmadım da. Ve ben MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım. Genelkurmay Başkanımızı aradım, ulaşamadım" dedi.

Reuters'e darbe girişimiyle ilgili açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Eniştemden duyduğum ana kadar darbeyi duymadım; bu bir istihbarat sıkıntısı. Bunu MİT Müsteşarıma (Hakan Fidan) da söyledim. Bu bir silahlı darbe teşebbüsüdür, 24 saatte olacak iş değildir. Planlamasını, hesabını farklı şekilde yaptık, değerlendirmesini de yapacağız" dedi.

"Saat 4-4.30 civarında eniştemden bir telefon aldım, bu telefonda 'İstanbul’da bazı sıkıntılar var. Beylerbeyi Sarayı’nın orada askerler tarafından yollar kesiliyor. Araçlara köprüye geçit vermiyorlar'. Bu haberi alınca doğrusu inanmadım da. Ve ben MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım. Genelkurmay Başkanımızı aradım, ulaşamadım. Çünkü telefonlarına cevap veremiyorlardı. Bir yerde beklemeye de girdik. Başbakanımızla iletişim kurma gayretinde olduk. Sıkıntılı da olsa irtibat kurduk."

"Saat 8'e kadar bu süreç devam etti. Medya gruplarını bulunduğumuz yere davet ettim ve ilk açıklamayı onlara yaptım. Yaptığım açıklama televizyonlarda o anda yayınlanmadı. Bu defa cep telefonundan yayına girmenin isabet olacağını düşündük."

"Ayrılıkçı terör örgütü muamelesi görecekler"

Darbe girişimi sonrası "Fetullahçı Terör Örgütü"nün "ayrılıkçı terör örgütü" muamelesi göreceğini ifade eden Erdoğan, "PKK ile dağda, bayırda nasıl mücadele ediyorsak bunlarla da öyle mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, TSK'nın yeni yapısının gerçekleştirileceğini, "askeriyeye taze kan geleceğini" de ekledi. Cumhurbaşkanı, Genelkurmay'ın talebiyle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının bir hafta öne çekilmesi durumu olduğunu belirtti.

"Biraz daha fedakârlık istiyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra halka hitap etti. "Yaşadığımız hadise göstermiştir ki, darbenin en büyük etkili, güçlü panzehiri, milli iradedir, millettir" diyen Erdoğan, "Bir haftadır bu kutlu mücadeleyi en küçük bir taşkınlığa, provokasyona izin vermeden yürüten milletimden biraz daha sabır, fedakârlık istiyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz tarihini de "Şehitlerimizi Anma Günü"ilân ettiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar ve bazı bakanlar da vardı.