ABD’den Gülen’in iadesi için destek önerisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, darbe soruşturması ve Gülen’in iade talebi süreçleri için destek verme teklifinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, darbe soruşturması ve Gülen’in iade talebi süreçleri için destek verme teklifinde bulundu.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın, Gülen’in iadesi süreci için Türkiye’ye bir ekip göndererek yardımcı olma önerisinde bulunduğunu söyledi:

“Adalet Bakanlığı gibi, biz de, iade süreci üzerine çalışırken yardımcı olmayı önerdik. Hatta Türkiye’den bir ekibi burada misafir etmeyi veya buradan bir ekibi Türkiye’ye göndermeyi, ortak bir ekiple süreci yürütmeyi teklif ettik. Ancak Bakan’ın dün ve daha önce de birkaç defa söylediği gibi, iade talebi varsa iddialara değil kanıtlara dayanmalı.”

Kirby, bu teklife henüz bir yanıt verilip verilmediğini bilmediğini söyledi. Türkiye’den bazı belgelerin gönderildiğini, Adalet Bakanlığı’nın bunlar üzerine çalıştığını ve inceleme sürecinin devam ettiğini belirtti:

“Bu çok kesin bir yasal süreç. Bu zorunlu olmasa da biz bu talep sürecinde bir dereceye kadar yardımcı olma teklifinde bulunduk, hatta bir ekip göndermeyi önerdik. Yani, anlaşmamızın gereklerini ciddiye aldığımızı söylediğimizde bu konuda ciddi olduğumu göstermek için çok çabalıyoruz. Bakın, bunun henüz başındayız ve nasıl gittiğini göreceğiz. Ama bu süreçte ilerlerken her gün sizlere her gelişmeyi açıklamayacağım.”

Kirby, “İki ekip mi olacak? Biri soruşturma için biri de iade talebi için mi olacak?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Evet, daha o gece öneriyi yaptık. Türkiye’den darbe soruşturması veya iade talebi için özellikle ABD’den destek istediğine dair bir bilgim yok. Ama evet, ikisi için de önerimizi yaptık. Söylediğim gibi Türk yetkililerle temas halindeyiz. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Bu önerilerin nereye gittiğini göreceğiz.”