Erdoğan: Akar ile Gülen'i görüştürmek istediler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbecilerin Hulusi Akar'ı rehin aldıklarında, Fethullah Gülen ile görüştürmek istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbecilerin Hulusi Akar'ı rehin aldıklarında, Fethullah Gülen ile görüştürmek istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a  France 24'e verdiği mülâkatta, darbecilerin 15 Temmuz'da rehin alınan Orgeneral Hulusi Akar'a Fethullah Gülen ile görüşmeyi teklif ettiklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Fransa'da 3 ay ohal ilan edildi, sonra bu 3 ay daha uzatıldı. Sonra Belçika'da 6 ay ilan edildi. Münih'te de ilan edildi. Kaç kişi öldü? 6. Ben size 246 kişinin öldüğünü söylüyorum. Ancak bu ülkelerin hiçbiri bizim yaşadığımızı yaşamadı. Türkiye'de yaşanan bir darbe girişimidir. Bunun amacı bir devleti yok etmektir. Yazılı ve görsel medya bu darbe grişiminin arkasındaysa, onlar da yaptıklarının bedelini öder. Bu da hukukun bir parçasıdır. Ancak biz bu ülkede görüyoruz ki insanlar Pensilvanya'dan aldıkları talimatla, bu ülkede darbe girişiminde bulunuyor. Bu itirafçılar talimatı nereden aldıklarını söylüyor. Hatta, genelkurmay başkanımızı rehin tutanlardan bir tanesi kendisine 'Seni kanaat önderimiz Fethullah Gülen'le görüştürelim, buluşturalım' diyecek kadar ileri gidiyorlar. Bunu ilk defa France 24'te söylüyorum."

"Dereyi geçerken at değiştirilmez"

Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alınıp alınmayacağı soruldu. Yanıtı şu oldu:

"Bizim gerek MİT müsteşarımız gerek Genelkurmay veyahut diğer kuvvet komutanlarımızla ilgili buna benzer verdiğimiz herhangi bir karar söz konusu değil. Biz bu kararları verirken veya verecek olursak, bunları Sayın Başbakanı'mla beraber yaparız. Bundan sonra son kararı veririz. Bizde bir deyiş var. Dereyi geçerken at değiştirilmez. Biz bu sürecin içerisinde de arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şunu çok açık ve net söylememiz lazım; bir istihbarat zaafı söz konusudur."

"AB bizden bir şey istediğinde seviyeli olsun"

Cumhurbaşkanı, idam cezasının kaldırılması yönündeki taleplere Avrupa'dan gelen eleştirilere ise şu cevabı verdi:

"Benim milletim idam diyorsa, parlamentodaki temsilcileri bu kararı alırsa, kusura bakmasınlar buna uymak zorundayım. AB üyesi olmak istiyorsanız bunu yapmamanız gerekir. Biz 53 yıldır AB kapısındayız. Bu esnada aldıkları bazı ülkelerden daha ileriyiz. Temel hak ve özgürlüklerden tutun ekonomiye kadar… Biz AB’nin maddi imkânlarından yararlanabilecek ülkeyiz. En fazla mağdur olan ülkeyiz. Biz her olaya olumlu yaklaştık. Bize söz verdikleri halde vize serbestisi sözünü tutmadılar ve sonunda bunu mültecilerle ilişkilendirdiler. Bir yerde Avrupa’ya kalkan olduk ama bize verdikleri sözlerini tutmadılar. Bizden bir şey isterken seviyeli olmaları gerekiyor. Bizimle ilgili açıklama yaparken önce bizimle görüşmezlerse açığa düşerler. Bu bir şeyi gösteriyor; demek ki bunların bize ön yargıları var."

"Halkı değil bu terörist organizasyonu dinliyorlar"

Erdoğan, gözaltına alınan askerlerin darp edilmesi ve halkın askerleri linç etmesiyle ilgili eleştirilere ise şu cevabı verdi:

Genelkurmay Başkanı’na kelepçe takarken yaralanma söz konusu. 246 şehidi neden söylemiyorsunuz. Asıl vahşet burada. Asker kılığına girmiş Fetullahçı terör örgütünün yaptıklarını kınarım. Sivil halka tankla saldırılmaz. Ellerinde silah yoktu. İkisini nasıl kıyaslıyorsunuz. Demokrasiyi, halkı değil bu terörist organizasyonu dinliyorlar. Böylesine bir terör eylemi yakın zamanda görülmedi. Bunlar tam olarak haşhaşi.

Gülen’in iadesi talebi

Cumhurbaşkanı Fethullah Gülen'in ABD'den talep edilmesi ve ABD'nin de bunun karşılığında belge istemesine de şu tepkiyi verdi:

"Ortada bir darbe girişimi var ve lideri ortada. Bütün değişik mahkemelerde Gülen’in bir terör örgütü lideri olduğu görülüyor. ABD’nin talep ettiği teröristleri ya da suçluları belge talep etmeden teslim ettik. Şimdi onlar hala belge vesaire istiyorlar. O zaman dedik ki etamam, elektronik belgeleri gönderiyoruz. 10 gün içinde de itirafları göndereceğiz. Yetkililer de belgelerle muhataplarıyla görüşecek."

Cumhurbaşkanı "Hala tehlikede olduğunuzu düşünüyor musunuz ?" sorusuna ise "Ben Paris’e gittiğimde gördüğüm tedbirlerin yanında çok zayıf kalıyor. Şu anda biz darbe girişiminin ardındayız ve her taraf güllük gülistanlık değil. Tüm gelişmiş ülkeler ne yapıyorsa biz de onu alıyoruz." yanıtını verdi.