K24 ÖZEL - Türkiye ile Irak ihracatında rakamlar

Türkiye’nin Avrupa ve Rusya’ya ihracatı arttı, Ortadoğu ülkelerine ise azaldı.

Derya Kılıç - ANKARA

Türkiye’nin Avrupa ve Rusya’ya ihracatı arttı, Ortadoğu ülkelerine ise azaldı.

Ekonomi uzmanları, Rusya ile ilişkilerdeki düzelmeyle birlikte bu ülkeye ihracatın arttığını, yaşanan sorunlardan kaynaklı ise Ortadoğu’ya ihracatın azaldığını belirtiyor. Bazı uzmanlar ise referandumdan sonra gerilen Erbil-Ankara ilişkilerinin düzelme seyrinde olduğu, bunun ticari ve ekonomik ilişkilere olumlu yönde yansıyacağı görüşünde.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre %15 artarak, 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi.

Nisan ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın arttığı görülüyor. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya'ya yüzde 23,3, İngiltere'ye yüzde 16,1, İtalya'ya yüzde 15,7, Fransa'ya yüzde 41,5 ve İspanya'ya ise yüzde 34,4 arttı.

En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 62,2 ile Rusya'ya yakalandı.

K24’e konuşan Ekonomist Turgay Türker, raporda en dikkat çekici olayın Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine ihracatında yaşanan düşüş olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Raporda dikkat çeken en önemli başlık, Rusya ile Türkiye arasındaki ihracatın % 62,2 oranında artmış olması. Bunun en önemli nedeni, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önceki yıllara oranla düzelmeye doğru gitmesi.

Avrupa ülkeleri ile ihracat oranı ise yüzde 24 oranında artış göstermiş. Bu veriler, Türkiye’nin yüzünün Rusya ve Avrupa’ya döndüğünün bir göstergesi. En dikkat çeken şey ise Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 11,5 oranında düşmüş olması. Bunun temel nedeni ise, Türkiye’nin son dönemlerde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerinin bozulmasına bağlanabilir.”

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke geçtiğimiz yıl Irak’tı. Ancak son verilere göre Irak bu yıl Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 5 ülke sıralamasında yer almadı. Bunun temel nedeninin Kürdistan ile yaşanan sorunlar olduğunu belirten uzmanlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün düzeldiğine dair işaretler olduğunu ifade ediyor.

K24’e konuşan Diyarbakır Sanayi ve İşinsanları Derneği Başkanı Burç Baysal, Erbil-Ankara arasındaki ilişkilere dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Erbil-Ankara ilişkileri bağımsızlık referandumu yüzünden bozuldu. Daha önce en çok Irak’a ihracat yapılıyordu ve Irak’a Türkiye’nin yaptığı ihracatın %90’nı bölgeye (Kürdistan) gerçekleşmekteydi. Referandumdan sonra bölgeye yapılan ihracatın oranı çok fazla düştü. Ancak anlaşıldığı kadarıyla son dönemde ilişkilerde bir düzelme var ve umarım tüm sorunlar bir an önce çözüme kavuşur. Önceki dönemlerde olduğu gibi ekonomik ve ticari ilişkiler düzelir.”

Türkiye’nin Mart ayında Kürdistan’a uçak seferlerini başlatmasıyla beraber, 24 Haziran erken seçimlerinin ardından ilişkilerin daha da düzeleceği ve ekonomik trafiğin canlanacağı tahmin ediliyor.