K24 ÖZEL - Said-i Kurdi levhasını oraya astı

M. Ali Erdoğan - İSTANBUL

Geçmişte birçok ünlü ismi ağırlayan İstanbul’un Fatih ilçesindeki tarihi Şekerci Han, yıllardır kaderine terkedilmiş halde, restore edilmeyi bekliyor.

Başta Said-i Kurdi (Bediüzzaman Said - i Nursi) olmak üzere geçmişte birçok ünlü ismin konakladığı bir mekân olan Fatih’teki 100 odalı Şekerci Han, iç tarafı ile etrafındaki dükkânların farklı kişilerin mülkiyetinde olması nedeniyle restore edilemiyor.

K24’e konuşan Şekerci Han’a komşu esnaf, Han’ın iç tarafı ve dışındaki dükkân sahiplerinin daha fazla para almak için uğraştığını ancak Fatih Belediyesi’nin talebe olumlu cevap vermediğini ifade ediyor.

Şekerci Han gibi önemli bir eserin özel mülkiyet olmaktan çıkarılması gerektiğinin vurgulayan esnaf,  yapının kültürel miras kapsamına alınması gerektiğini düşünüyor.

Said-i Kurdi, 30 yaşlarındayken Van’da kurmayı düşündüğü Medresetüz Zehra projesini Sultan II. Abdülhamid’e sunmak üzere 1907 yılında İstanbul’a geldiğinde müstakil ev kiralamak yerine, o dönem popüler bir yer olan ve milletvekili, büyükelçi, şair ve ilim adamlarının konakladığı Şekerci Han’ı tercih etmiş...

Kiraladığı odanın kapısına “Burada her suâle cevap verilir, her müşkül halledilir, fakat bizden suâl olmaz” diye bir levha asmış.

Bu dikkat çekici levhanın etkisiyle dönemin birçok ileri geleniyle tanışma fırsatı yakalayan Said-i Kurdi’ye, kendisini ziyaret eden dönemin Ezher Üniversitesi Şeyhi tarafından “Bediüzzaman” lakabı verilmişti.

Said-i Kurdi’nin dışında Mehmet Akif Ersoy, Neyzen Tevfik, Eşref Edib ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimler de Şekerci Han’da konaklamış…

 

HAN NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

Bakım ve onarımı mülkiyet sorunları nedeniyle yapılamayan Şekerci Han’ın, Fatih Sultan Mehmed döneminde inşa edildiği düşünülüyor.

Yüzyıl ile 17. Yüzyıl sonlarının mimari özelliklerini de taşıyan hanın inşa edildiği tarih hakkında bilgi bulunmuyor.