Petrolde hareketlilik

Haber Merkezi

ABD'nin İran'la varılan nükleer anlaşmasından çekilmesi ihtimaliyle yükselen petrol fiyarları ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı tweet ile düşüşe geçti.

Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesi ihtimaliyle 76 doları aştı.

Dünya genelinde en yaygın kullanılan Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı 19.00'da 76,33 dolara kadar tırmanırken ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da bugün aynı saatte 70,81 dolara kadar yükseldi.

Her iki petrol türü fiyatının Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyelerinden işlem gördüğü söz konusu saatte, Brent petrolün günlük kazancı yüzde 1,9 olurken, WTI petrolün günlük kazancı ise yüzde 1,4 oldu.

TRUMP TWEET ATTI, FİYATLAR DÜŞTÜ

En geç cumartesi gününe kadar İran nükleer anlaşmasıyla ilgili kararını açıklaması beklenen ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, nükleer anlaşmayla ilgili kararını yarın yerel saatle 14.00'te açıklayacağını duyurmasının ardından petrol fiyatları düşüş gösterdi.

ABD Başkanı'nın paylaşımının ardından Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı 23.00'te 75,35 dolara, WTI tipi ham petrolün varil fiyatı da 69,84 dolara geriledi.

Temmuz 2015'te İran ile P5 + 1 ülkeleri (ABD, Çin, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltera) arasında yapılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekilmesi durumunda, Washington'ın Tahran'a yeniden yaptırımlar getirebileceği ve İran'ın petrol üretiminin ve ihracatının olumsuz etkileneceği değerlendiriliyor.