Halefini eleştirdi: Sorumsuzluk!

Haber Merkezi

2015 yılında İran ile nükleer anlaşmaya imza atan ABD eski Başkanı Barack Obama, Donald Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kararını açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yapan Obama, İran ile yapılan anlaşmadan çekilmenin 'yanlış yönlendirilme’ ve ’sorumsuzluktan’ kaynaklandığını belirtti.

Obama açıklamasında, anlaşmanın işlerliğinin ortada olup bunun Avrupalı müttefikler, bağımsız uzmanlar, hatta ABD Savunma Bakanı James Mattis tarafından da paylaşıldığını söyledi. 

Anlaşmanın İran’ın nükleer programını gerilettiğini belirten Obama, 2015 yılındaki kararın Amerika’nın çıkarına olduğunu vurguladı. Obama, ’ABD’nin dış politikadaki başarılarından biri’ olarak nitelediği anlaşmadan çekilmenin ABD’nin en yakın müttefiklerine sırt çevirmesi anlamına geldiğini, bunun da ABD’nin güvenilirliğini zedelediğini vurguladı. 

Nükleer anlaşmanın yalnızca İran ile ABD arasında olmadığının altını çizen Obama, "İran’a yönelik yaptırımları uygulayabilecek uluslararası bir koalisyonun kurulmasından yıllar sonra, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği, Rusya, Çin ve İran ile birlikte bu anlaşmaya vardık . Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de oybirliği ile onaylanan çok taraflı bir nükleer silah kontrolü anlaşmasıydı. Hepimiz İran’ın nükleer silah elde etmesinin tehlikelerini biliyoruz" dedi. 

İran’la olan bütün sorunları çözme amacıyla anlaşmaya varıldığını hatırlatan Obama, anlaşma olmadan İran’ın istikrar bozucu girişimleri ile mücadele etme yeteneğinin de zayıflayacağını vurguladı.

2015 yılında İran, ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer faaliyetlerini sınırlandırmaya karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir anlaşma imzalamıştı.

Söz konusu ülkeler İran'ın nükleer programına girmeyi kabul etmesi karşılığında uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

ABD'nin önceki başkanı Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmayla, İran'ın uranyum zenginleştirme programının 2025'e kadar ertelenmesi kararı alınmıştı.