Almanya: Dünya için kötü haber...

http://www.kurdistan24.net/tr/news/28c1f7a6-6e57-4cc5-9aee-e96b11372bb5

HABER MERKEZİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD'nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek hayal kırıklığı yarattığını söyleyerek, Washington'a karşı daha sert politika izleyeceklerini vurguladı.

Der Spiegel dergisine demeç veren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD'nin tek taraflı kararının Berlin ve Washington arasındaki ilişkileri 'zehirlediğini' söyledi.

ABD'nin müttefiklerinin argümanlarını ciddiye almak için çok istekli davranmadığını kaydeden Maas, "ABD'de yaşanan dönüşüm, Atlantik ötesi ilişkileri halihazırda etkilemiş durumda. Berlin, Salı akşamı yaşanan hayal kırıklığından önce Washington'da devam eden değişimin farkındaydı" dedi.

Maas, Almanya'nın ulusal çıkarları söz konusu olduğunda ABD'ye karşı daha sert bir tutum sergileyeceğini vurguladı.

Maas, "Konuşmaya, müzakere etmeye ve gerektiğinde çıkarlarımız için mücadele etmeye hazırız. Bu sadece Beyaz Saray için değil, tüm düzeyler için geçerli" diye ekledi.

Daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası düzene duyulan güveni zedelediğini belirtmişti.

Merkel, Trump'ın daha önce de iklim ve ticaret anlaşmalarını terk ettiğini hatırlatarak şu vurguyu yapmıştı:

"Bu durum uluslararası düzene duyulan güveni zedeliyor. Çok taraflılık gerçek bir krizde. İşimize gelmediğinde uluslararası düzeni umursamaz ve aklımıza eseni yaparsak, bu, dünya için kötü bir haber olur."

Geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray'da açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan çekildiğini ve 2015'te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıklamıştı.