RAPOR - HDP kimden oy alıyor?

http://www.kurdistan24.net/tr

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) oy verenlerin büyük çoğunluğunun Kürt olduğu saptandı.

KONDA araştırma şirketi, HDP’li seçmenlere dair raporunu açıkladı.

Türkiye’de yapılacak 24 Haziran seçimleri öncesi 4 büyük parti olan AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin seçmen tabanının profillerini, ihtiyaç ve taleplerini “Seçmen Kümeleri” başlığıyla raporlaştıran araştırma kuruluşu KONDA, son olarak HDP’ye dair bilgileri duyurdu. 

Yusuf Kutlu tarafından hazırlanan raporda, HDP seçmeninin eğitim durumundan, ekonomik durumuna; etnik aidiyetinden, sosyal medya kullanımına ve Türkiye’nin iç ve dış sorunlarına dair bakışına dair profili ortaya konuldu.

Raporda, 2010’dan 2017’ye kadar bütün veriler değerlendirildiğinde, HDP/BDP’nin aldığı desteğin yarısının 18-32 yaş aralığında genç tabir edilen dinamik kesimden olduğu belirtiliyor.

EĞİTİM SEVİYESİ

Türkiye’de eğitimli nüfusun artışına paralel olarak HDP/BDP’ye destek olanların eğitim seviyesinde de artış gözlemlendiği belirtilirken, raporda şu ifadelere yer veriliyor:

“HDP/BDP’ye destek olanların belkemiğini lise altı eğitim durumuna sahip olanlar oluştururken, bu grup 2010'dan 2017'ye doğru HDP/BDP seçmenleri içerisinde azalıyor. Yani, 2010’da %72’den sürekli azalarak 2017’de %57’ye kadar düşüyor.”

OY VERME EĞİLİMİ

HDP/BDP'nin 2015 yılında her iki seçimde de barajı geçerek üçüncü parti olarak yerini alabilmiş olması, hemen ardından iktidar partisinin HDP/BDP üzerinde uyguladığı baskı, vekillerinin tutuklanması, Kürt nüfusunun yüksek olduğu şehirlerde yürütülen operasyonlar ve partinin elinde bulundurduğu belediyelere atanan kayyumların oy verme eğiliminde kırılma yaratmasına sebep olabileceği belirtiliyor.

EKONOMİK DÜZEY

“Geçen ay geçinebildiniz mi?” sorusuna hem genel Türkiye genelinin, hem de HDP/BDP’ye destek olanların yaklaşık olarak yarısı “kıt kanaat geçinebildiğini” belirtiyor. Geriye kalan kısmın yaklaşık %66’sı “geçinemediğini”, “bazı ödemeleri gerçekleştiremediğini” ve “borca girdiğini” söylüyor.

Geçim durumunu “Geçinip, kenara para da koyabildim” şeklinde belirtenler hem Türkiye, hem de HDP/BDP’yi destekleyenler için %10 ila 20 arasında en düşük oranları temsil ediyor.

KÜRT SEÇMEN ORANI

Raporda, özellikle 2013’ten, yani HDP’nin örgütlenme anlamında daha aktif çalışmaya başladığı dönemden itibaren, kendini “Kürt” olarak tanımlamayanların oranında artış olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, HDP’nin seçmen kitlesinin büyük çoğunluğunu Kürtler oluşturuyor.

HDP’nin kendini Kürt olarak tanımlamayanların da giderek desteklemeye başladığı bir parti haline geldiğine dikkat çekilen raporda, şu bilgiler yer alıyor:

“Özellikle Haziran 2015 seçimlerinde kendini Kürt olarak tanımlamayanların oy oranının arttığı, HDP’nin aldığı oyun %10’una yaklaştığı görülmektedir. Kendini Türk olarak tanımlayanların oranları 2014 ve 2015’te sırasıyla %8 ve %9 olarak görünmekte fakat 2016, 2017 ile birlikte %1-2 puan kadar bir düşüş gözlenmekte.”

ÇÖZÜM SÜRECİ

Raporda en dikkat çekici noktalardan biri de “çözüm süreci”ne yönelik HDP’li seçmenin beklentisi. HDP’lilerin yüzde 92’si Kürt meselesinde barışa ve müzakere masasına geri dönülmesi gerektiğini beyan ediyor. Üstelik bu beyan, yüzde 68 oranıyla “kesinlikle” vurgusu taşıyor. Raporda, şu ifadeler yer alıyor:

“Bu veriler ışığında denebilir ki, HDP’liler ezici bir çoğunlukla müzakere masasına dönmeyi istemektedir. Bu, çatışma sürecinden HDP’lilerin daha yoğunluklu olarak zarar görmeleriyle açıklanabilir.”