K24 ÖZEL - Türkiye’nin 'nefret' grafiği

http://www.kurdistan24.net/tr/

K24 - İSTANBUL

Türkiye’de son yıllarda artan nefret suçlarının, habercilik anlayışından ve dilinden kaynaklandığı belirtildi.

İstanbul’da, Taksim Hill Otel’de, Toplumsal Araştırma ve Özgün Düşün Derneği'nin “Nefret Söylemine Karşı Yerel Medya Ağı Gazetecilik Seminerleri” gerçekleşti.

K24’e konuşan Toplumsal Araştırma ve Özgün Düşün Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Bülent Durukan, son yıllarda artan nefret suçlarının, nefret söylemini körükleyen habercilik anlayışından kaynaklandığını söyledi.

Nefret söyleminin günden güne arttığını belirten Durukan, şöyle konuştu:

“Dünya genelinde de, Türkiye’de nefret söylemi günden güne artıyor. Çözüm süreci döneminde nefret söylemi azalmıştı. Savaşları durdurmaya gücümüz yetmez ama Kürtler’e ve diğer tüm azınlıklara yönelik nefret söyleminin ortadan kalması için çaba harcıyoruz.”

Seminerde, Hrant Dink Vakfı’nın “Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2017 Raporu”na da atıf yapıldı.

Rapora göre 41 ulusal gazetede 2 bin 298, 507 yerel gazetede ise 2 bin 998 metinde nefret söylemi yer aldı. Haber değerinin kimliğe bağlanarak belirleniyor olması ise rapordaki çarpıcı veriler arasında.

Toplumsal Araştırma ve Özgün Düşün Derneği'nin yöneticilerinden Sinem Atakul, toplumsal barışın önemine dikkat çekerek, “Nefret söyleminin önüne geçilmediği sürece, devlet ve İmralı arasında ne kadar görüşme gerçekleşirse gerçekleşsin, barış olmaz. Toplumsal barış sağlanırsa bu söylem de azalır” dedi.

Gazeteci Evrim Kepenk ise, “Gazeteciler, kullandıkları her kelimeye dikkat etmeli. Türkiye’de barış yanlısı gazetecilere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana iktidarların nefret söylemini körüklediğini vurgulayan Kepenk, şunları kaydetti:

“Kuruluşundan bugüne Türkiye Cumhuriyeti, kendi varlığını topluma dayatmıştır. Bunun sokaktaki yansımalarını görmek zor değil. Örneğin Karadeniz sokaklarında çok rahat bir şekilde ‘Bir Kürt gördüğümüzde onu öldürürüz” söylemi kullanılabiliyor. İktidar her seferinde toplumu nefret söylemiyle birbirine düşman haline getiriyor.”

Raporlara göre son iki yılda Türkiye medyasında nefret söylemi büyük bir artış gösteriyor. Medyada Kürtler için “terörist”, gayrimüslimler için “kafir”, Ermeniler için “Ermeni dölü”, Yahudiler için “Siyonist” söylemi ve anti-semitist mesaj barındıran haber ve yazılara sıkça yer veriliyor.