Moskova’dan Kürt tesbiti

http://www.kurdistan24.net/tr/

HABER MERKEZİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Minbic görüşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) araştırma görevlisi ve Şarkiyat uzmanı Yuriy Zinin, Kürtler’in talihsizliğinin, aralarında birlik olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Sputnik’e konuşan Zinin, “Amerikalılar’ın kendi hedefleri var. Çıkarları bakımından ABD'ye yakın olan bir müttefik güce sahip olmak istiyorlar ve bu durum her zaman Türkiye'nin çıkarlarıyla örtüşmüyor. Kürtler’e gelince, Kürt hareketinde birlik yok. Bu belli ölçüde bir talihsizlik" dedi.

Kürtler’in onlarca yıldır çok çeşitli dış güçlerden destek almaya çalıştığını söyleyen Zinin, “Durumları anlaşılır türden. Doğrudan dış dünya ile irtibata geçecekleri dış sınırları yok. Bu nedenle çeşitli tarafların arasındaki her türlü anlaşmazlığı kullanıyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD arasında belli birtakım farklılıklar, yaklaşımlar oluştuğunu belirten Rus uzman Zinin, şunları söyledi:

“Amerikalılar, Kürtler’i uzaktan yaslanabilecekleri belli bir güç olarak görüyor. ABD'liler her zamanki gibi davranıyor, kendi çıkarları doğrultusunda belli milletleri destekliyorlar.

Kürtler’in, ABD ile Türkiye arasındaki çelişki anını, bu durumda daha kazançlı çıkmaya çalışmak için kullanıyorlar. Buradaki durum muhtemelen Kürtler’in kendilerini ortak birleşik bir güç olarak temsil edebilecek birlik biçimini bulana kadar çok anlaşılmaz olarak kalmaya devam edecek. Ve o zaman hiçbir ülke, kendi çıkarları doğrultusunda onlara yaklaşamazdı.”