K24 ÖZEL - Avrupa'da Kürtler'in oyu kime?

http://www.kurdistan24.net/tr/

Emin Bozan

Bremen Eyalet Parlamentosu milletvekili Kebire Yıldız, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekilliği seçimlerinde Avrupa’da yaşayan Türkler’in çoğunlukla AK Parti’ye, Kürtler’in ise HDP’ye yöneleceğini söyledi.

K24’e konuşan Kebire Yıldız, Avrupa’da Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy verme işlemlerinin başladığını belirterek, “Seçimlere yoğun bir ilgi olacağını düşünüyorum çünkü Avrupa’da yaşayan Türkiyeliler, Türkiye’de olup bitenlerle çok yakından ilgili” dedi.

Kürt parlamenter, Avrupa’da yaşayan Türkiyeliler’in sandıkta ne yapacakları konusunda şöyle dedi:

“Son seçim sonuçlarına baktığımızda, 2015’te, yani yurtdışında %34 katılımın olduğu seçimde, oyların %53’ünü AKP’nin aldığını görüyoruz. Tabii AKP’nin bu oyları nasıl aldığı, insanlara nasıl ulaştığı sorusu gelebilir. Burada 15 yıldır süren bir çalışma var. Camilere yatırımlar yapılıyor, insanlara yatırımlar yapılıyor. İnsanlara ulaşma şartları çok kolay çünkü devletin olanaklarını da kullanarak buradaki insanlara ulaşılıyor.”

AK Parti seçmeni dışındaki Türkiyeli, özellikle Kürt seçmenin HDP’ye büyük bir ilgisinin olduğunu belirten Kebire Yıldız, şöyle konuştu:

“AKP dışındaki seçmen, Türkiyeli demokratik çevreler ve özellikle Kürtler’in HDP’ye yoğun bir ilgisi var. Toplantılar, paneller yapılıyor. Bu toplantılarda seçim çalışmaları da yapılıyor. Cılız bir muhalefet dışında HDP açısından durum olumlu gözüküyor. O muhalefet de şu ki, HDP’nin Kürt partisi olup olmadığı tartışması.”

HDP’nin ciddi bir baraj sorunu olmadığını düşündüğünü vurgulayan Yıldız, “Seçimler OHAL ortamında yapılıyor. Demokratik bir ortam olup olmayacağı tartışılacaktır. Ama yine de HDP’nin ciddi bir baraj sorunu olmadığı gözüküyor” ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ’IN DURUMU

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olmasına da değinen Yeşiller Partisi üyesi Yıldız, şöyle devam etti:

“Demirtaş’ın cezevinde olması, birçok Avrupalı’nın anlamakta zorluk çektiği bir durum. Hiçbir hukuk devletinde görülmesi zor bir durum zaten sürekli eleştirisi de yapıldı, yapılıyor. Seçimle gelen, seçilmiş bir insanın bu şekilde içeriye alınması, bu kadar uzun bir süre tutukluluktan sonra hukuksal sürecin başlatılmaması skandal sayılacak şeyler.”

KEBİRE YILDIZ KİMDİR?

1965 yılında Dersim’de doğan Kebire Yıldız ilk, orta ve lise eğitimini Elazığ ve Ankara’da tamamladı. Çukurova Üniversitesi İsletme ve Bremen Üniversitesi Pedagoji bölümlerinden mezun oldu. Bremen Üniversitesi Pedagoji Bölümü’de yüksek lisans yaptı. 1994’te Almanya’ya giden Yıldız, Bremen’de yaşıyor. 2015 yılında Yeşiller Partisi’nden Bremen Eyalet Meclisi’ne seçildi. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty İnternational) üyesi olan Kebire Yıldız, Kürtçe, Türkçe ve Almanca biliyor.