KDP dava açtı

http://www.kurdistan24.net/tr

K24-ERBİL

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan’da özel oylama sonuçlarını iptal eden Irak Parlamentosu’nu mahkemeye verdi.

KDP’nin resmi sayfasına konuşan KDP Seçim Çalışmaları Sorumlusu Xesro Goran, “Irak Parlamentosu’nun özel oylama (peşmerge ve güvenlik güçlerinin oy kullanması), sığınmacı kampları ve yurtdışı oylarının iptal etmesinden sonra biz de KDP olarak Federal Mahkeme’de dava açtık. Parlamentonun verdiği kararı kabul etmiyoruz çünkü parlamentonun halkın oylarını iptal etme yetkisi yok” dedi.

Xesro Goran ayrıca, “Dava sonucu ne olur bilimiyoruz, kararı bekleyeceğiz” diye belirtti.

Bağdat’ta oy sandıklarının bulunduğu deponun yakılması hakkında ise Goran, “Oy sandıklarının yakılması, çok tehlikeli bir işarettir. Buna engel olunmalı ve Kürdistan Bölgesi’nde bu tür olaylara izin verilmemeli. Ancak şimdiden bunun kasıtlı olup olmadığı hakkında yorum yapmak doğru olmaz. İnceleme sonucunu beklemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu Yasa Komisyonu Başkanı Muhsin Sadun da parlamentonun görevinin yasama ve gözlem olduğunu, seçim sonuçlarını iptal gibi bir görev ve yetkisinin olmadığını söyledi.

Davaya ilişkin de Sadun, “Federal Mahkeme bizim lehimize bir karar vermeli. Çünkü parlamento yetkisi dışında bir karar vermiştir” diye ekledi.

NE OLDU?

Parlamentonun 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle oyların yeniden elle sayılması kararı aldığı Irak'ta dün, Bağdat'taki oy pusulalarının bulunduğu seçim sandıklarının tutulduğu en büyük depoda yangın çıkmıştı.

Sözkonusu yangının ardından seçimlerin iptali yeniden gündeme geldi.

Irak Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, "Risafa Mahkemesi'nce, Yüksek Seçim Komiserliğine bağlı seçim sandıklarının bulunduğu depoda çıkan yangın soruşturması kapsamında 3'ü polis 1'i de komiserlikte çalışan memur olmak üzere 4 kişi tutuklandı" ifadelerini kullandı.