HRW: Afrin’de talan sürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Batı Kürdistan’ın (Rojava) Afrin kenti için hazırladığı raporu açıkladı.

HABER MERKEZİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), Batı Kürdistan’ın (Rojava) Afrin kentiyle ilgili raporunda Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı grupların halkın mallarını talan etmeye devam ettiğine yer verdi.

HRW’nin Afrin ile ilgili hazırladığı rapora göre, bölgede bulunan ÖSO’ya bağlı grupların hak ihlallerinde bulundukları ve Kürtler’e ait evleri yıktıkları kaydedildi.

HRW’ninn geçici sorumlu başkanı Prianka Motaparthy de hazırladığı raporda ÖSO’nun Afrin’de Kürtler’e ait eşyaları çaldığı ve evlerine el koyduğuna yer verdi.

Motaparthy raporunda, Afrin’de bulunan silahlı grupların insanların evlerini ve eşyalarını gaspetmemesi gerektiğini belirterek gün geçtikçe durumların daha da kötüye gittiğini, bu insanların evlerinden olmasından Türkiye’nin de sorumlu olduğunu yazdı.

Ayrıca Afrin kent merkezi ve çevre yerleşim bölgelerinden giden Kürtler’in evlerine Araplar’ın yerleştirildiği bildirildi.

AFRİN’E YÖNELİK OPERASYON

21 Ocak’ta operasyonlara başladığı, 18 Mart’ta da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO’nun girdiği Afrin bölgesinde 200 binden fazla kişi göç etmişti.

Geri dönmek isteyenler çeşitli engellemelerle karşılaştıkları için kaçak yollara başvuruyor.

Bugüne kadar yaklaşık 50 Afrinli kadının ÖSO tarafından gözaltına alınıp, cezaevlerinde tutulduğu belirtiliyor.

Afrin’de bulunan ÖSO üyelerinin sivil halka işkence yaparken çekilen görüntüleri yayımlanmıştı.

ÖSO güçlerinin hırsızlık, insan kaçırma ve işkence uygulamaları uluslararası toplumun tepkisine neden oluyor.