Erdoğan'ın yeni kabinesi…

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yönetim sisteminde nasıl bir kabine oluşturacağı merakla bekleniyor. Kabinede MHP’den isimlerin de yer alması ve AK Parti’den 4 veya 5 ismin bakanlık için vekillikten istifası bekleniyor.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yönetim sisteminde nasıl bir kabine oluşturacağı merakla bekleniyor. Kabinede MHP’den isimlerin de yer alması ve AK Parti’den 4 veya 5 ismin bakanlık için vekillikten istifası bekleniyor.

Miliyet'in haberine göre, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de bütün kurum ve kurallarıyla hızlıca yaşama geçecek.

Erdoğan, yemin etmeden önce hükümet yetki kararnameleri ile sistemin altyapısını hazırlayacak.

Yeni dönemde 16 bakanlık, dokuz kurul, dört ofis için altyapı oluşturulacak. Erdoğan, bu koltuklara hızlı biçimde atama yapacak. TBMM’de yemin edilmesinin hemen ardından yeni kabine çalışmaları da başlayacak.

RESMİ TARİH 9 TEMMUZ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 5 Temmuz’da kesin sonuçları açıklamasının ardından milletvekillerinin 8 Temmuz’da yemin etmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın da bu törenden hemen sonra 9 Temmuz’da yemin ederek “resmen” görevine başlaması tasarlanıyor. Bu süreç içinde hükümet yetki kararnameleri ile yeni sistemin alt yapısını hazırlayacak.

MHP'YE YAKIN İSİMLER

Erdoğan’ın milletvekili olmayan isimlerden kurması gereken 16 kişilik kabinede öncelikle parti içinden teknik uzmanlığı bulunan isimleri seçmesine kesin gözüyle bakılırken; “MHP’den” veya, “MHP’ye yakın” isimlerin de kabinede yer alması bekleniyor.

Yeni kabineye bazı mevcut bakanların yeniden alınacağı da kulislerde konuşuluyor. AK Parti’nin 295’te kalması; Cumhur İttifakı’nın ise 344’e ulaşmasının ardından vekillikten istifa ettirilerek kabineye alınacak isim sayısının 3-4’te kalacağı değerlendiriliyor.

İSTİFA EDECEKLER

Kabineye istifa edip girmesi beklenen isimler arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül gösteriliyor.

 Milletvekili adayı olmayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal gibi isimlerden Şimşek, Ağbal ve Çelik’in de kabinede yer alabilecekleri konuşuluyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın da yeni dönemde yeni hükümet sisteminde görev alabileceği kaydediliyor.