FLAŞ İDDİA - Prof. Dr. Ergil: Kürtler Erdoğan’a bıraktı!

http://www.kurdistan24.net/tr/

Vural Erişmiş - ANKARA

Sosyolog, siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, “Kürtler’in çözümü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bıraktığını” iddia etti.

K24’e konuşan Prof. Dr. Ergil, 24 Haziran seçimlerini Kürt sorunu açısından şöyle değerlendirdi:

“İnsanlar güçlü liderleri önemserler. Çünkü ortada bir sorun olduğunda onun çözeceğine inanırlar. Yani kendi katkılarından çok güçlü adamın, destekledikleri güçlü adamın veya destekleyerek yüreklendirdikleri güçlü liderlere sorunu çözün mesajı verirler. Öyle görülüyor ki Erdoğan artık Türkiye’nin bir güçlü adamı olarak görülüyor.”

Prof. Dr. Ergil,“Kürtler açısından da bakıldığı zaman,‘Bu işi çözerse Erdoğan çözer’ denilmiş ve kiminle bu işi çözeceği gene ona bırakılmıştır” dedi.

Parlamento dışında “bir örgüte yaslanma” eğilimi olmadığını dile getiren Prof. Dr. Doğu Ergil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erdoğan’ın muhatap alacağı yine halkın desteğiyle parlamentoya gönderdiği HDP. HDP’nin nerede duracağı ve bu işbirliğini nereye kadar götüreceği ve Erdoğan’ın bu işbirliğini ne kadar önemseyeceği bilinmiyor.”

Kürt sorununda iki muhatap olduğunu belirten Prof. Dr. Ergil, şöyle devam etti:

“İki muhatap var; adada ve dağda yaşayan değil, halk ve parlamentoda olan HDP. Eğer bir çözüm olacaksa parlamentoda Erdoğan ile işbirliği yapacak bir kadro olacaktır. En azından Kürt halkı bu tercih doğrultusunda oyunu kullandı. Şimdi bu gerçekleşir mi, görüşmeler, pazarlıklar olur mu bilinmez.

Ama bütün pazarlıkların, görüşme ve uzlaşmaların parlamentoda olması gerektiğinin, silahla, dağda, ovada olmayacağının mesajını veren ve aynı zamanda Erdoğan’ın karşısına güçlü bir kadroyla çıkacak bir HDP halk tarafından parlamentoya gönderilmiştir.”