K24 ÖZEL – Türkiye Afrin’den çekiliyor mu?

Türkiye, Afrin'den çekiliyor mu?

K24 - ANKARA

Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, “Minbic’de nihai bir sonuç ve anlaşma sağlandıktan sonra Türkiye’nin aynı planı Fırat’ın doğusu için de uygulamaya geçireceğini söyleyebilirim” dedi.

ABD ile Türkiye’nin Minbic’de izlenecek yol haritasında uzlaşmaya varmalarının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’den çekileceğine dair açıklaması, tartışmaları beraberinde getirdi.

Uzmanlar, bunun kentin bölgesel güçlerin kontrolüne geçmesinin ardından mümkün olabileceğini belirtiyor.

K24’e konuşan Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, “Minbic’de Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonu gibi bir askeri müdahale olmayacaktır. Türkiye ile Amerika anlaşarak - ki bu anlaşma iki ülkenin Suriye’de birlikte yürüttüğü en ciddi işbirliği - birlikte bölgeyi kontrol edeceklerdir” dedi.

ABD ile Türkiye’nin uzlaştığı Minbic yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Orhan, şunları söyledi:

“Bir taraftan Amerikan askerleri, diğer taraftan Türkiye askerleri ve sahada da Amerika ve Türkiye’nin destekleyeceği yerel güçlerin olacağı bir yönetim öngörülüyor. Önümüzdeki süreçte sadece Türkiye nüfuz alanı değil Türkiye - Amerika ortak nüfuz alanı olacağı bir yer gibi düşünülebilir” diye konuştu.

Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan
Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan

Türkiye’nin “kırmızı çizgisi”nin YPG olduğunun altını çizen Orhan, şöyle devam etti:

“YPG tüm silahlı ve sivil birlikleriyle Minbic’den çekilene kadar Türkiye, Amerika üzerindeki baskılarına devam edecektir. Minbic’de nihai bir sonuç ve anlaşma sağlandıktan sonra Türkiye’nin aynı planı Fırat’ın doğusu için de uygulamaya geçireceğini söyleyebilirim.”

Oytun Orhan, “Amerika artık YPG ile olan işbirliğinde bölgede nüfuz sahibi olamayacağını ve kalıcı olamayacağının farkında. Bu yüzden Amerika bölgede daha fazla kalmak için bu işbirliğini ilerletecektir” diye konuştu.

Dr. SÖNMEZ: DAHA İLERİ

Önceki gün Ankara’da SETA tarafından düzenlenen konferansta konuşan Dr. Göktuğ Sönmez de, “Türkiye için Suriye’de şu anda iki önemli bölge var. Minbic ve Afrin. Türkiye Amerika ile anlaşmalı olarak şu anda Minbic’de varlığını devam ettiriyor ve bunu daha da ileriye götürecektir” dedi.

Sönmez, şunları ekledi:

“Türkiye Afrin’i tamamen terörden temizleyip, orada bölge halkından oluşacak bir yönetim kurana kadar varlığını devam ettirecektir. Bunun dışında terör örgütlerinin bir daha canlanmasına imkan tanımayacak bir oluşum kurana kadar devam edecektir. Tabii ki çekilme olacaktır en nihayetinde ama bu çekilme kısa vadeli olmayacaktır.”

Dr. Sönmez, “Türkiye Afrin’de istikrarı tamamen sağladıktan sonra çekilecektir elbet. Yetkililerin de açıklamasını bu yönde değerlendirmek lazım” diye konuştu.

AFRİN’DEN GÖÇ

18 Mart’ta TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirildikten sonra Afrin bölgesinde 200 binden fazla kişi göç etmişti.

Afrin kent merkezi ve çevre yerleşim bölgelerinden giden Kürtler’in evlerine Araplar’ın yerleştirildiği, ÖSO gruplarının da halkın mallarını talana devam ettiği belirtiliyor.

Geri dönmek isteyenler çeşitli engellemelerle karşılaştıkları için kaçak yollara başvuruyor.

Minbic, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor.

Kürtler’le Araplar’ın yaşadığı Minbic halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında ÖSO’nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAİŞ, kenti işgal etti.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı Minbic Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti DAİŞ'ten geri aldı.