K24 ÖZEL - AK Parti ile MHP nereye kadar?

Türkiye’de 9 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesinin ardından yeni bir döneme geçilecek.

K24 - ANKARA

AK Parti - MHP ittifakını “zorunlu ittifak” olarak değerlendiren Oral Çalışlar, AK Parti’nin ömür boyu MHP’ye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Türkiye’de 9 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesinin ardından yeni bir döneme geçilecek.

Yeni sistemde başbakanlık kalkıyor ve cumhurbaşkanı, yürütmenin başı olarak kararname çıkarma ile bütçe yapma hakkına sahip olurken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) çokpartili bir dönem bekliyor.

MHP ile ittifak kuran AK Parti’nin önümüzdeki dönemde nasıl bir politika izleyeceği, Erdoğan’ın nasıl mesajlar vereceği merak edilen konular arasında.

AK PARTİ - MHP İTTİFAKI

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, AK Parti’nin hem 16 Nisan’daki anayasa referandumunda, hem de 24 Haziran’daki seçimlerde MHP’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

K24’e konuşan Çalışlar, “Çünkü AK Parti’nin oyunun yüzde 42 olduğunu görüyoruz. Bu oy oranıyla ne AK Parti mecliste çoğunluğu elde edebiliyordu ne de cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan kazanabiliyordu. Böyle olduğu için de AK Parti’nin MHP’yle işbirliğine ihtiyacı olduğu ortada” dedi.

Yeni sistemde eskisi gibi koalisyon ihtiyacının olmadığını belirten Çalışlar, “Eski parlamenter sistem olsaydı mecburen AK parti ile MHP koalisyon yapacaklardı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sistemle artık güvenoyuna ihtiyaç duyulmuyor. Yasa çıkarma dışındaki bütün konularda hükümetin, yani yürütmenin tercihi serbesttir. Hükümet yeni bir kanun çıkarmak istediğinde ve diyelim ki MHP ile anlaşamadı başka bir muhalefet partisiyle o konuda anlaşabilir. Bu nedenle AK Parti’nin ömür boyu MHP’ye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.”

AK Parti’nin MHP’ye arasını bozmak istemediğini de ifade eden Çalışlar, “OHAL’in kaldırılması, genel af gibi kritik konularda da hükümet kendi bildiğini uygulamaktan yana tavır ortaya koyuyor. Bu tür konularda hükümet MHP’nin isteği doğrultusunda hareket etmeyeceğini ifade etti” şeklinde konuştu.

İTTİFAK SÜRER Mİ?

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “dış güçlerin tehdidini görerek” tavır değişikliğine gittiğini belirten Mahmut Övür ise, “Bu ittifak iç siyasi dengelerin yanında 7 Haziran 2015’ten sonra Türkiye’nin kuşatılmasıyla ilgili bir durumdu” dedi.

K24’e konuşan Övür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye halen kuşatıldığı için ben bu ittifakın devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu ve her iki partinin de birbirini etkileyebileceğini düşünüyorum. CHP ve HDP bu kuşatmanın karşısında yer almadığı için AK Parti’nin MHP ile ittifakı çok doğal bir ittifaktır. İttifakın devam etmesini Bahçeli istiyor. Gördüğüm kadarıyla Erdoğan da bunu istiyor. Ama tabii parlamentodaki seyir de ittifakın geleceğini belirleyecek.”