K24 ÖZEL - Ankara ne yapacak?

Uzmanlar, kısa vadede Türkiye ile AB arasında önemli gelişmelerin olmayacağı konusunda hemfikir.

K24 - ANKARA

Uzmanlar, kısa vadede Türkiye ile AB arasında önemli gelişmelerin olmayacağı konusunda hemfikir.

24 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmileşti ve yeni bir sisteme geçildi.

Yeni sistemde, Türkiye’nin dış politikasının nasıl şekilleneceği merak edilen konular arasında.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan resmi törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce Azerbaycan’ı ziyaret etti, ardından NATO Zirvesi kapsamında Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti.

Türkiye’nin yeni sisteminde Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı’yla birleştirildi. Bu değişiklik, AB ile normalleşme sürecinin askıya alınabileceği tartışmalarını beraberinde getirirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni dönemde AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın birleştiğini, AB sürecinde tüm zorluklara rağmen mesafe kat etmeyi düşündüklerini söyledi.

AB - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Yavcan, “AB Bakanlığı’nın kaldırılması ve AB’nin törenlere düşük katılım sağlamasının bence sebebi, süreç içerisinde AB ile ilişkilerinde giren soğukluk aslında” dedi.

TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Yavcan
TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Yavcan

AB Bakanlığı’nın kaldırılmasının Türkiye - AB ilişkileri bakımından kaygı verici bir gelişme olduğunu söyleyen Yavcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her ne kadar ilişkiler yavaşlayıp çok ilerleme kaydedilmiyorsa da AB Bakanlığının varlığı neticede bu ilişkiye bağlılığı ifade ediyordu. Tabii ki bakanlık olmadan da AB ile müzakereler yürütülür ama bir bakanlığın olması buna atfedilen önemi sembolize ediyordu. “

AB uzmanı Can Baydarol
AB uzmanı Can Baydarol

DIŞ POLİTİKADAKİ GELİŞMELER

AB uzmanı Can Baydarol ise, yeni dönemde AB’yle ilişkilerde kayda değer gelişmeler beklemediğini söyledi. Yeni sistemin nasıl çalışacağı ve dış politikada koşulların nasıl şekilleneceğine dair birçok sorunun yanıt beklediğini söyleyen Baydarol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca bu dönemde, ekonomideki gelişmeler de, Türk dış politikasında daha fazla belirleyici rol oynayabilir. Her ne kadar Erdoğan, 'AB ile ilişkileri geliştireceğiz' mesajı verse de; bunu ancak uygulamada göreceğiz. Bu mevcut şartlarda AB ile Türkiye’nin yakın dönemde ilişkilerinin normalleşmesini ben çok fazla beklemiyorum.”