Ankara’da İran zirvesi

Türkiye, Ankara’da bulunan ABD heyetiyle İran'a yönelik yaptırımlar konusunu değerlendirdi.

HABER MERKEZİ

Türkiye, Ankara’da bulunan ABD heyetiyle İran'a yönelik yaptırımlar konusunu değerlendirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yeniden yaptırım uygulanmaya başlanacağını 8 Mayıs’ta açıkladığı hatırlatılarak, “ABD’nin KOEP’ten çekilme kararının ardından İran’a yönelik uygulanacağı açıklanan yaptırımlar ülkemiz bakımından önem arzetmektedir” denildi.

Yaptırımlardan Türkiye’nin zarar görmemesi amacıyla gerekli çalışmaların yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

“ABD’li muhataplarımızla temaslarımız sürdürülmektedir… Bu çerçevede, 20 Temmuz günü ülkemizi ziyaret eden ABD heyetiyle görüşmelerde bulunulmuştur. İran, gerek ekonomik ve ticari ilişkiler, gerekse enerji ithalatı bakımından önemli bir komşumuzdur. Bu nedenle ABD’nin bu alanda uygulayacağı yaptırımlar yakından izlenmeye devam edilecektir.”

2015’te İran ile altı ülke arasında yapılan ve Tahran’ın nükleer programını sınırlaması karşılığı İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngören anlaşmadan çekildiğini 2 ay önce açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, petrol ihracatını sınırlamak da dahil olmak üzere İran’a uygulanan yaptırımların tekrar başlatılacağını söylemişti.

İran, Türkiye’nin tükettiği ham petrol ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor.

Türkiye bu yılın ilk dört ayında ithal ettiği ham petrolün EPDK verilerine göre yaklaşık yüzde 55’ini, yani 3 milyon tondan fazla bir miktarı İran’dan satın aldı.