Türkiye’den Celabrus’a operasyon; tanklar Suriye’ye girdi - VİDEO

Türkiye, IŞİD denetimindeki Cerablus'a askeri harekat başlattı. IŞİD hedefleri havadan ve karadan vuruldu. Bordo Bereliler ve tanklar karadan Suriye’ye girdi. Fırat Kalkanı adı verilen operasyon ile ilgili Rusya’ya bilgi verildi.
kurdistan24.net

Türkiye, IŞİD denetimindeki Cerablus'a askeri harekat başlattı. IŞİD hedefleri havadan ve karadan vuruldu. Bordo Bereliler ve tanklar karadan Suriye’ye girdi. Fırat Kalkanı adı verilen operasyon ile ilgili Rusya’ya bilgi verildi.

Cerablus'ta, TSK ve koalisyon uçakları tarafından IŞİD'e yönelik askeri harekat başlatıldı. Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi. TSK, IŞİD hedeflerine yönelik top atışları düzenledi. Hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. Öte yandan Bordo Bereliler, sızma harekatıyla Suriye topraklarına girerek IŞİD'in direncini kırmak için nokta operasyonlar düzenledi. Havadan 12, karadan ise 81 hedef imha edildi. Yaklaşık 20 tank da, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vuruyor.

HAREKATIN ADI: FIRAT KALKANI

Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. F-16'lar Cerablus ve Keklice'de hedefleri vurdu.

Hava Kuvvetleri'nce 12 hedef vuruldu ve bunların tam isabet teyidi alındı.

Askeri kaynaklardan, tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

TANKLAR, SURİYE TOPRAKLARINA GİRDİ

Aynı zamanda görünür hedefler sınırdaki tanklarla vuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yaklaşık 20 tank ilerleyen saatlerde Suriye'ye giriş yaparak IŞİD hedeflerini vurdu.

Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahı'ndaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

Saat 11 sıralarında sınırda çatışma yoğunlaştı. Tanklar, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.

Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice Köyü'ne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

BORDO BERELİLER SURİYE'DE

TSK özel kuvvetleri unsurları, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU DA KARADAN İLERLİYOR

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Cerablus'a düzenlenen askeri harekat ile ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

Operasyonun iki hafta yani 15 gün sürmesi öngörülüyor. Bu süre içinde IŞİD unsurlarının tümüyle Cerablus’tan çıkarılması ve Rakka’ya çekilmesi hedefleniyor.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

 Cumhurbaşkanı Erdoğan operasyon ile ilgili olarak, ''Şu anda ne yazık ki Suriye'den ülkemize, Gaziantep, Kilis ve tüm bu bölgelere yapılan bu tür saldırılar artık işi bir yere kadar getirdi. Artık son, dedik ki 'bu iş burada noktalanması lazım' ve bu sabah 04.00 itibarıyla süreç başladı. Artık bu işi çözmemiz gerekiyor. Birileri meydan okuyorlar, 'Suriye Türkiye için şöyle olacak, böyle olacak' diye. Onlara ben buradan sesleniyorum, siz ne olacağınızın hesabını yapın'' dedi.

ÇAVUŞOĞLU: PYD, FIRAT'IN DOĞUSUNDA GEÇMEZSE GEREKENİ YAPARIZ

Cerablus'a düzenlenen harekata yönelik açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "(PYD) lideri Salih Müslim niye rahatsız? Amacı DAEŞ'le mücadele olsa, karşı çıkmaz destek verir. PYD güçleri bir an önce Fırat'ın doğusuna geçmelidir. Yoksa gerekeni yaparız. Bir an evvel demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da Fırat'ın doğusuna geçmelidir. ABD de bunun sözünü verdi. Bizim yaptığımız anlaşma bu. Aksi takdirde çok net söylüyorum, gereğini yaparız."

 BAŞBAKANLIK'TAN OPERASYON BİLGİSİ

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada da, Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "23 Ağustos 2016 tarihinde Gaziantep'in Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkımızın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyon başlatılmıştır. Bu kapsamda düşman unsurlarına cevap ve her türlü terörist grupla mücadele amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 04.00 itibariyle daha önceden belirlenen DAEŞ hedeflerine yönelik topçu atışı başlamıştır" ifadesi kullanıldı.

 Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedefin etkisiz hale getirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus'ta 12 hedef vurulmuştur. Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır."

EFKAN ALA: TEHDİT ORTADAN KALKINCAYA KADAR

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, ''Bu bölgede Türkiye'ye yönelik artık yakın tehlike değil açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 havan mermisi attılar Karkamış'a, bugün bir tane attılar, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur. Türkiye'nin en meşru hakkıdır, yetkisidir, bu çerçevede faaliyetleri devam etmektedir. Aldığımız inisiyatif bölgede devam etmektedir. Ne zamana kadar? Bu tehdit ortadan kalkıncaya kadar, sınırımızdaki terör tehdidi ortadan kalkıncaya kadar'' açıklamasını yaptı.