BM: Suriye'de kimyevi silah kullanıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de tarafların birçok kez kimyasal silah kullandığı bilgisini içeren, kimyasal silah kullanımına dair raporunu paylaştı. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise 2013 yılında Şam'da yapılan bir kimyasal saldırının Fransa istihbaratı tarafından organize edildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de tarafların birçok kez kimyasal silah kullandığı bilgisini içeren, kimyasal silah kullanımına dair  raporunu paylaştı.

BM özel kommisyonu raporuna göre Suriye iç savaşında Şam yönetimi ve IŞİD en az üç kez kimyevi silah kullandı. ABD ise Birleşmiş milletler Teşkilatı'ndan sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler özel komisyonu, kimyevi kitle imha silahlarının kim tarafından kullanıldığının belgelendiğini duyurdu.

Hazırlanan raporda Suriye ordusunun iki, IŞİD'in ise bir kez kimyevi silaha başvurduğu belirtildi. Komisyon, 9 kimyevi silah saldırısını incelemişti. Raporda ‘diğer üç saldırının kimin tarafından yapıldığını kanıtlamada yeterli bilgiye ulaşıldığı' kaydedildi.

Raporda göre Suriye hükümet kuvvetlerinin 21 Nisan 2014 ve 16 Mart 2015 tarihlerinde İdlib'in kuzeyindeki iki köye  helikopterle klor gazı saldırısı düzenlediği belirtildi.

Rapor'da, terör örgütü IŞİD'in ise 21 Ağustos 2015'te Halep yakınlarındaki Mare'ye hardal gazıyla saldırdığına yer verildi.

Fransa'nın BM daimi büyükelçi yardımcısı Alexis Lamek ‘kitle imha silahı kullanılması karşısında zaaf gösterilemeyeceğini ve Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi gerektiğini' belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye hükümetini cezalandırmasının Rusya'nın vetosuyla akamete uğratılabileceği belirtiliyor.

BM özel komisyonu Suriye köylerine yapılan ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan klor gazı saldırıları nedeniyle kurulmuştu. 2013 yılında kimyevi silahları yasaklama anlaşmasını imzalayan Suriye elindeki stokları imha etme taahhüdünde bulunmuştu.

Suriye: Şam’daki kimyasal saldırı Fransa’nın işi

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, 2013 yılında Şam'da yapılan bir  kimyasal saldırının Fransa istihbaratı tarafından organize edildiğini söyledi.
Independent gazetesinin haberine göre Caferi, Şam’ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan kimyasal saldırının,, dikkatleri düzenlenen başka bir kimyasal saldırının üzerinden çekmek için organize edildiğini belirtti.

Caferi, “Şam yakınındaki saldırı, (BM'nin üst düzey kimyasal silah uzmanı) Ake Sellström’ün Halep ziyaretini engelleyecekti, çünkü (Fransa) Halep’te kimin kimyasal silah kullandığını biliyordu. Onun Halep’e ulaşmasını engellemek için her yola başvurmaya hazırlardı, bu yüzden Fransa istihbaratının katılımıyla Şam’da kimyasal silah kullandılar” dedi.