K24 ÖZEL - Dersim’de yangın tartışması

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde çıkan orman yangınları devam ediyor.

K24 - DERSİM

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde çıkan orman yangınları devam ediyor.

Bir haftadan fazladır Hozat ilçesinde devam eden orman yangınlarının “özel güvenlik bölgesi” olması gerekçe gösterilerek müdahale edilmediği iddia ediliyor. Yangınların çıkış sebep henüz bilinmiyor.

Hozat’ta devam eden orman yangınları ile ilgili paylaşılan bazı videolar bölgede tartışmaları da beraberinde getirdi.

Valilikten yapılan açıklamada videoların Dersim’le ilgisinin olmadığı savunulurken, bazı sivil toplum kuruluşları ise videoların Dersim’e ait olduğunu belirtiyor.

K24’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Samet Uçaman, yangının çıkmasıyla ilgili farklı bilgiler olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Şimdi farklı söylentiler var ama Dersim’de ormanların yandığı bir gerçek. Ayrıca sadece ağaçlar da yanmıyor. Ormanda bulunan bütün canlılar yanıyor. Orda hayat yanıyor. Bunun için, bu yangının söndürülmesi için hepimizin birlikte çara sarf etmesi lazım.”

Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Necdet Sezgin de genel olarak orman yangınlarının çıkmasının birinci sebebinin iklim değişikliği sonucu sıcakların artmasıyla meydana geldiğini söyledi.

Sezgin, “Bölgemizde orman yangınları daha çok çatışmaların yaşandığı yerlerde çıkıyor. Bu bölgelerdeki patlayıcı madde varlığı ve sıcakların da artmasıyla orman yangınları çıkıyor” şeklinde konuştu.