HASANKEYF - 611 yıllık minare de taşınıyor

Ilısu Barajı'ndan etkilenen tarihi eserlerin yeni yerleşim yerlerine taşınması kapsamında, 1407’de Eyyübiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Camii, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacak.

HABER MERKEZİ

Ilısu Barajı'ndan etkilenen tarihi eserlerin yeni yerleşim yerlerine taşınması kapsamında, 1407’de Eyyübiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Camii, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacak.

Numaralandırılan ve sökülen taşların yeni yerleşim yerinde yeniden birleştirileceğini ifade eden Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Hasar gören taşlar da onarılacak. Minarenin taşları, aslına uygun olarak yeni yerleşim yerinde yeniden birleştirilecek" diye konuştu.

Çalışmalar yaklaşık 2 haftadır devam ederken, bütünsel olarak taşınmasının riskli olduğunun Bilimi Kurulu tarafından belirlenmesi üzerine minarenin taşları, tek tek sökülerek taşıma işlemi gerçekleştiriliyor.

DAHA ÖNCE 2 TARİHİ ESER TAŞINMIŞTI

Proje kapsamında eski Hasankeyf'te taşınabilir eserler, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından uygulanan projeler doğrultusunda taşınırken, yerinde korunmasına karar verilen eserler için güçlendirme çalışması yapılıyor.

Bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı da 6 Ağustos'ta başlayan ve 9 Ağustos'ta sona eren çalışma ile 3 kilometre uzaklıkta Arkeopark'taki yeni yerine bütüncül olarak ulaştırılmıştı.

Yılsonuna kadar İmam Abdullah Türbesi, Er-Rızk Camisi minaresi, Orta Kapı, Kızlar ve Koç camileri de taşınacak. (Kaynak: AA)