K24 ÖZEL - Almanya’da Kürtçe eğitim rakamları

İşte 1 milyonun üzerinde Kürt’ün yaşadığı Almanya’da, Kürtçe eğitimin detayları

ANKARA (K24)

En büyük Kürt diasporasının olduğu Almanya’da sadece 2 bin 200 öğrenci Kürtçe ders alıyor, Kürtçe ders veren eğitmen sayısı ise 50.

1 milyonun üzerinde Kürt’ün yaşadığı Almanya’da, Kürtçe eğitimin istenen düzeyde olmadığı belirtiliyor.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bin çocuk, Kürtçe eğitmen olmadığı için kayıt yaptırmasına rağmen ders göremiyor.

K24’e konuyla ilgili bilgi veren Alman - Kürt Toplumu Genel Sekreteri Cahit Basar, şunları söyledi:

“2015 yılında yaşanan büyük göç sonucu Almanya'da yaşayan Kürt nüfusu 1,2 milyonu geçti. Sayısal yükseliş ve yeni gelen Kürt göçmenlerin Kürt dili konusundaki hassasiyetleri, Kürtçe eğitimin önemini ortaya çıkarmıştır.”

KÜRTÇE EĞİTİM

Kürtçe eğitmen konusunda epey zorluk çektiklerini söyleyen Basar, bu açığı kapatma imkânlarının oldukça zor olduğunu sözlerine ekledi. 

Her gönüllü eğitmenin gereken pedagojik eğitim seviyesini beraberinde getirmediğini söyleyen Basar, “Aynı zamanda Almanya’nın dört bir yanından velilerin, çocukları için yaptığı Kürtçe eğitim talepleri bize ulaşıyor” şeklinde konuştu.

 

Alman - Kürt Toplumu Genel Sekreteri Cahit Basar
Alman - Kürt Toplumu Genel Sekreteri Cahit Basar

Almanya’nın büyük kentlerinde Alman kurumları tarafından Kürtçe kursların verildiğini de hatırlatan Basar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların yanısıra birçok dernekte benzeri faaliyetler bulunmaktadır. Bizim hedefimiz Kürtçe kursları derneklerin faaliyet alanlarından çıkarıp resmi eğitim kurumlarının bünyesinde sunmaktır. Dernekler ancak gönüllülük bazında kurs verebiliyorlar. Biz ise bu konuyu resmiyete kavuşturmak istiyoruz.”

TALEPLER

Aynı zamanda derneklerin önemli çalışmalar yürüttüklerinden söz eden Basar, öğrencilerin başvurabilecekleri yerlerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Çocuklar için Kürtçe dil eğitimi talep eden veliler bulundukları şehirlerde okul dairelerine başvurmalıdırlar. Yeterli düzeyde dil eğitimi almak isteyen öğrenci sayısını ortaya koyduktan sonra Kürtçe dil eğitiminde ders alma hakkı kazanmış olurlar. Başvurudan sonra okul idaresi bir eğitimci bulmakla yükümlüdür.”

Hedeflerinin köklü üniversitelerde Kürt araştırma merkezlerinin oluşturulması ve bu merkezlerde Kürt dili, kültürü, tarihi, coğrafyası ve geleceğiyle ilgili farklı araştırmalar yapılmasını sağlamak olduğunu da belirten Cahit Basar, şöyle konuştu:

“Her konuda araştırma özgürlüğüne sahip olan Avrupa’daki üniversiteler gibi Almanya’daki üniversiteler de Kürtçe akademik çalışma yapmak isteyen araştırmacı ve öğrencilere imkânları doğrultusunda ortam yaratmaktadırlar. Herhangi bir sıkıntının yaşandığına dair bir haberimiz olmadı.”

SOMMER: ALMANYA’DA 1 MİLYON KÜRT YAŞIYOR

Bu arada 27 yaşında Almanya Parlamentosu’na giren ve 17 yıl milletvekilliği yapan Helin Evrim Sommer, ülkede 1 milyon Kürt’ün yaşadığını kaydetti.

helin
Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Helin Evrim Sommer

K24’e konuşan Sommer, ırkçılığa maruz kaldıklarını sözlerine ekledi. Kürtlerin özellikle politik görüşleri nedeniyle Alman politikacılar ve güvenlik makamları tarafından kriminalize edildiğini belirten Sommer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1993 PKK yasağından bu yana, Kürtlerin Almanya'da göçmen grubu olarak hala damgalanmış bir statüsü var. Bu topluluk ne iç siyasette ne de dış politikada temsil edilmiş hissetmiyor. Bu, eski Almanya Federal Cumhuriyeti’nden süregelen, Kürtler’ yönelik iç politikadaki vurdumduymazlığının bir devamıdır.”

Federal Hükümetin acilen bağımsız bir Kürt politikası geliştirmesi gerektiğini dile getiren Sommer, “Kürtlerle olan siyasi ilişki, Almanya'nın Türkiye, Irak, Suriye ve İran'la ilişkilerine, yani başka bir deyişle Kürtlerin yaşadığı ülkelerdeki devletler ile ilişkiye indirgenmiştir” dedi.

Almanya’daki birçok Kürt’ün bu durumdan rahatsız olduğunu kaydeden Sommer, şöyle dedi:

“Almanya'daki birçok Kürt bu durumdan ötürü hoşnutsuzluk, acizlik hissediyor. Kasıtlı olarak marjinalleştirildiklerini düşünüyorlar. Federal Meclis'te bir Alman-Kürt politikacı olarak tam da bu duruma karşı mücadele veriyorum.”