K24 ÖZEL -MARDİN - Bir sahaftan fazlası

Farklı dinlere, dillere, kültürlere ev sahipliği yapan ve birçok medeniyete beşiklik eden Mardin’de “Her çocuğa bir kitap her büyüğe bir kahve borcumuz var” sloganıyla sahaf dükkanı açan Hüseyin Gündüz, “Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, Süryanilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin yararlanabilmesi için bu dükkanı açtım” diyor.

Emin Bozan/MARDİN

Farklı dinlere, dillere, kültürlere ev sahipliği yapan ve birçok medeniyete beşiklik eden Mardin’de “Her çocuğa bir kitap her büyüğe bir kahve borcumuz var” sloganıyla sahaf dükkanı açan Hüseyin Gündüz, “Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, Süryanilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin yararlanabilmesi için bu dükkanı açtım” diyor.

K24’e konuşan “Mardin Sahaf”ın sahibi Hüseyin Gündüz, “Mardin’de kitap yeri olmadığını görünce bu dükkanı açmaya karar verdim. Üstelik yıllarca çalıştığım bir iş, yaptığım bir meslekti. En azından kitap kültürünü buraya da taşıyacağımı düşündüm” ifadelerini kullandı.

43 YAŞINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ

Mardin Artuklu Üniversitesi Antropoloji bölümünde okuyan 43 yaşındaki Hüseyin Gündüz, 1990 yılında Antalya’da başladığı, ardından İstanbul’da sürdürdüğü sahaflığa 2 yıl aradan sonra Mardin´de devam etme kararı aldı.

“Her çocuğa bir kitap, her büyüğe bir kahve bocumuz var” sloganıyla hareket eden Mardin’in tek sahafı olan Hüseyin Gündüz’ün dükkanına uğrayanlar, kitap değişimi yapabiliyor, ücretsiz kitap alabiliyor ve evde bulundurduğu kitaplarını satabiliyor.

Mardin merkezde sahaf olmadığı için 2 yıl ara verdiği sahaflığa tekrar başlamaya karar verdiğini belirten Gündüz, şunları söyledi:

“Mardin’in tek sahafıyım. Daha işin başında olduğumuz için kitaplarımız az. En azından planım şu; Mardin’de farklı diller, dinler, kültürler var. Bu şekilde dizayn etmeyi düşündüm. Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, Süryanilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin yararlanabileceği bir yer düşündüm. Aynı zamanda lise ve ilköğretimde okuyan öğrencilerin de faydalanabileceği bir yer tasarladım.”

ÇOCUKLARA KİTAP, BÜYÜKLERE KAHVE

Gündüz, sahafa gelen çocuklara ücretsiz kitaplar verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“İlkokul çocukları için ücretsiz kitap veriyoruz. Büyüklere de kahve ikram ediyoruz. Kitaplarını getirip bırakıyorlar. Ne getirdiklerini hiç sormuyorum. Ne götürdüklerine de bakmıyorum. İlkokul çağındaki çocuklarla bir para alışverişimizin olmasını istemedim. Çocuklar önce okumayı öğrensinler.Kitabı sevsinler.”

Bir iki ay içerisinde dükkanının 15 bin kitabın olacağı bir yer olacağını belirten Gündüz,“Bütün Mardin’in istediği, arayacağı kitapları bulunduracağız. Amacımız herkesin kitap okumasıdır. Bütün Mardin’e hitap edecek kitaplar olacak” diye konuştu.

Sahaftadaha çok eski kitapların olduğunu aktaran Gündüz,“Mardin eskiden çok okuyan bir şehirdi. Okuma oranı düşmüş olsa da bir okuma potansiyeli var. Evlerinde kitaplar biriktirmişler, atmamışlar. Onlar yavaş yavaş geliyor. Yeni okuyuculara ulaşıyorum. Yeni nesil okuyucularla buluşuyorum. Hem bizim için hem de okuyucular için keyifli oluyor” diyor.

“SAHAFLA TANIŞSINLAR”

Hüseyin Gündüz, sahaflarda kitapların yarı fiyatına satıldığını ve kitapların değiştirildiğini, kitaplarını okuyanların getirip başka bir kitapla değiştirebileceğini ayrıca kitabını satmak isteyen öğrencilere para vererek harçlıklarını çıkarmalarına katkıda bulunduğunu belirtti.

“Kitap okuyanların buraya gelmesini çok isterim. Bir sahafla da tanışmalarını istiyorum” diyen Gündüz, şunları kaydetti:

“Okumanın ne kadar önemli olduğunu her gelen öğrenciye de söylüyorum. Bir kırtasiye gibi değil, öğrencilerin kitaplarla tanışmasını sağlıyorum. Diğer kitapları da görmelerini istiyorum. Buradaki amacımız kitap alıp almamaları değil. Kimin elinde okumadığı kitabı varsa getirsinler. Kitapları değiştirelim, satsınlar ya da alsınlar.”