K24 ÖZEL - Kürt yayıncılığının en zor dönemi

Kürt yayınevleri de yaşanan dalgalanmadan dolayı olumsuz etkilendi.

ANKARA (K24)

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, 23 yıllık yayıncılıklarının en zor dönemini yaşadıklarını belirterek, “23 yıllık bir yayıneviyiz.  Son zamanlarda bize sorulan soruları 23 yıllık yayıncılık hayatımızda sorulmamıştı” dedi.

Döviz kurundaki artış ve Türk Lirası’nın değer kaybı kağıt fiyatlarında sert artışa sebep oldu. Fiyatlarda yaşanan artış, pek çok gazeteyi ve yayınevini olumsuz etkiledi.

Çin'in kağıt ihracatçısı pozisyonundan kağıt ithalatçısı konumuna geçmesi sonucu kağıt fiyatlarının bu yıl dolar cinsinden de artması, basının kağıt giderlerindeki artışın daha da büyümesine yol açtı.

Türkiye’de kağıt fiyatlarındaki artış sonrası krize giren gazete ve dergiler ilk iş olarak fiyatları yükseltti. Birçok ulusal gazete fiyat artışına giderken, bazı illerde yerel gazeteler pazar günleri çıkmama kararı aldı.

Kürt yayınevleri de yaşanan dalgalanmadan dolayı olumsuz etkilendi.

BOLTAN: YAZILI BASIN KÂR İŞİ DEĞİL

Devletin ekonomik krizden dolayı ortaya çıkan zararları karşılamaya yanaşmak istemediğini söyleyen Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eşbaşkanı Hakkı Boltan, 2001’deki ekonomik krizde basındaki ihtiyaçların devlet tarafından karşılandığını söyledi.

K24’e konuşan Boltan, şu anda basına yönelik herhangi bir desteğin olmadığını söyledi:

“Türkiye’de belli basın kurumları devlet eliyle güçlendirildi ama devlet yanlısı olmayan basın organları böyle bir desteğin ötesinde kaldı. Ayrıca devletin böylesi bir krizi özgür basını ortadan kaldırmak için bir araç olarak kullandığını düşünüyorum.”

Devlete bağlı olmayan basın yayın organlarının ekonomideki gelişmelerden çok etkilendiğini sözlerine ekleyen Boltan, Kürtçe kitap ve gazetelerin bu durumdan etkilendiğini ifade etti.

Basılı yayının kâr olmaktan çıktığını da belirten Boltan, “Kürdistan’da yayın yapan gazetecilik kat be kat bu krizin etkisi altındadır. Umarım birçok yerde bağımsız kurumlar Kürt basınına destek olur” dedi.

ORAL: GAZETECİLER İŞTEN ÇIKARILIYOR

K24’e konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi ve Cumhuriyet gazetesi çalışanı Mahmut Oral, AK Parti iktidarı döneminde basının çok zor günlerden geçtiğini belirterek, döviz kurundaki dalgalanma ve ithal kâğıttaki fiyat artışlarının birçok medya kuruluşunu olumsuz etkilediğini söyledi.

Kürt basınının da siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı yayıncılık yapamaz hale geldiğini belirten Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgede çok önemli bir işleve sahip olan yerel gazeteler, ekonomideki gelişmelerden dolayı çıkamaz oldu. Bunun yanında birçok gazeteci de işten çıkarıldı. Bu insanlar ya başka sektörlerde iş arayacak ya da internet mecrasında tutunmaya çalışacak.”

KESKİN: EN ZOR DÖNEMİMİZ

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, yayın hayatlarının en zor dönemlerinden birisini yaşadıklarını belirterek, ekonomideki gelişmelerin uzun bir süreye yayıldığını söyledi.

K24’e konuşan Keskin, kitap maliyetinin yüzde 100 arttığını dile getirerek, paraları oldukça döviz üzerinden ödeme yaptıklarını ifade etti.

Yeni basacakları kitapların değil, daha önce yayımlanmış kitapların da gelişmelerden etkilendiğini belirten Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu anda maliyetleri karşılayamıyoruz. Bu çok olumsuz bir durum, üstelik kağıt sıkıntısı da söz konusu. Ayrıca Diyarbakır ve İstanbul kitap fuarları var ve ciddi sayıda basmak istediğimiz kitap var. Çok sayıda kağıt ihtiyacımız var ve nasıl yapacağımızı kara kara düşünüyoruz.”

Son iki yılda kitap satışlarında düşüşlerin yaşandığını da sözlerine ekleyen Keskin, “Mesela 23 yıllık bir yayıneviyiz.  Son zamanlarda bize sorulan soruları 23 yıllık yayıncılık hayatımızda sorulmamıştı” dedi.

ABD’YLE KRİZ VE DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

ABD ile Türkiye arasında yaşanan Rahip Andrew Brunson krizinin ardından iki ülke arasındaki karşılıklı vergi yaptırımları döviz artışına neden olmuş ve Dolar/TL 7, Euro/TL ise 8’i geçmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün ABD'deki mal varlıkları ve mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirlerini dondurarak, ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir iş ve işlem yapmasını yasaklamıştı.

Daha önce de ABD Kongresi, askeri ve mali konularda Türkiye'ye yönelik bazı adımlar atmıştı.