K24 ÖZEL - Koçgiri İsyanı’nın belgeseli il il geziyor

Koçgiri İsyanı’nı beyazperdeye taşıyan Medet Dilek’in “Taş Düğmeler” adlı belgeseli, Türkiye’nin önemli büyükşehirlerinde gösterilmeye devam ediyor.

ANKARA (K24)

Koçgiri İsyanı’nı beyazperdeye taşıyan Medet Dilek’in “Taş Düğmeler” adlı belgeseli, Türkiye’nin önemli büyükşehirlerinde gösterilmeye devam ediyor.

Sivas, Erzincan ve Dersim’de 97 yıl önce yaşanan acıları, yıkımları ve travmaları anlatan “Taş Düğmeler” belgeselin yönetmenliğini Medet Dilek üstlendi.

K24’ün sorularını yanıtlayan Dilek, Ankara ve İstanbul’da belgeselin gösteriminin yapıldığını belirterek, “Balıkesir ve Bursa’da belgeselin gösterimleri kimi Alevi kurumları ve derneklerince söz verilmesine rağmen, sonradan kimi hassasiyetlerden söz edilerek ya gösterimi iptal ettiler ya da gösterim tarihini sürüncemede bıraktılar” dedi.

Balıkesir ve Bursa gösterimlerinin önemli olduğunu, ancak bu gösterimlerin gerçekleşmediğinden söz eden Dilek, şöyle konuştu:

“Belgesel-sinema yapanların önünde çok büyük engeller mevcuttur. Her şeyden önce ekonomik sorunlar, sansür ve filmlerin gösterim alanlarının yetersiz oluşu, belgesel filmlerin sinemalarda değil, kültür merkezlerinde veya konferans salonlarında gösteriliyor oluşu aslında işin zorluklarından başka bir şey değildir. Her belgesel-film, sinemasına kavuşmalıdır. Çünkü filmlerin gerçek gösterim alanı sinema salonlarıdır.”

Daha önce çeşitli Avrupa ülkelerinde de gösterime giren Taş Düğmeler belgeselinin 20 Ekim Cumartesi günü saat 18.00’de İzmir’de gösterilecek, ardından da gösterimleri devam edecek.

Medet Dilek Almanya, İngiltere ve Kanada’da da program hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

KOÇGİRİ İSYANI

Osmanlı Devleti’nin dağılmasından sonra Mart 1918 - Haziran 1921 tarihleri arasında Sivas'ın Zara, İmranlı, Suşehri, Hafik, Kangal, Gürün ve Erzincan'ın Kuruçay, Kemah, Refahiye ilçesi ile Dersim’in bazı ilçe ve köylerindeki ayaklanmadır.

İstanbul'da bulunan Kürt Teali Cemiyeti'nin aldığı karar doğrultusunda başlatılan ayaklanmayı, Koçgiri aşiretinden Alişan Bey ile kardeşi Haydar Bey ve Gülağaoğulları’ndan Mehmed İzzet, Naki, Hasan Askeri, Kazım ve Alişer yönetti.

Ayaklanma, bölgedeki 6’ncı Süvari Alayı'nın bir grup asker kaçağını yakalamak isterken baskına uğramasıyla 6 Mart 1921'de başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti, Sakallı Nurettin Paşa'nın Merkez Ordusu'nun emrinde Topal Osman Ağa'nın bizzat komuta ettiği 42’nci ve 47’nci Giresun Alayları'nı isyanı bastırmakla görevlendirildi.

İsyan, Haziran 1921'de tamamen bastırıldı.

Katliamda yaklaşık 470 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı. Tutuklanan çok sayıda kişi idam ve çeşitli cezalara çarptırıldı. Yaklaşık 2 bin kişi sürgün edildi.

MEDET DİLEK’İN FİLMLERİ:

Limonlu Kahve - 2012
8. Özgür Film Festivali, Belgesel Dalı, İkincilik Ödülü. 2013
15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Olay Yeri: Aile Bölümü, Gösterim. 2012
3. ODTÜ Film Festivali, Gösterim. 2012
İkinci El 7. Film Festivali, Belgesel Bölümü, Gösterim. 2013
8. Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali, Belgesel Film Yarışması, Finalist. 2013

Narkolepsi - 2007
Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 2007 Yılı SİYAD 'En İyi Belgesel' Adayları, Gösterim. 2007
19. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Amatör Kategori. 2008
14th LondonTurkish Film Festival, Gösterim. 2008

Guan-Di'nin Düğünü - 2005
Savaşa Karşı Küresel Film Festivali, Kardeşlik Ödülü. 2006
2. Hisar Kısa Film Festivali. 2006
3. Yıldız Kısa Film Festivali. 2006
1001 Belgesel Film Festivali. 2006

Notasyon - 2004
Savaşa Karşı Küresel Film Festivali. 2006
2. Hisar Kısa Film Festivali. 2006
3. Yıldız Kısa Film Festivali. 2006
16. Ankara Uluslararası Film Festivali, Amatör Kategori, Üçüncülük Ödülü. 2006