“Cerablus operasyonu DAİŞ’e değil Kürtlere karşı yapılıyor”

Türkiye’de Cerablus operasyonu tartışmaları devam ederken diğer bir yandan da akademisyen, uzman ve insan hakları aktivistleri Cerablus operasyonunu değerlendiriyor. Operasyondaki tehlikeli gidişata dikkat çeken uzmanlar görüşlerini açıkladılar.

Türkiye’de Cerablus operasyonu tartışmaları devam ederken diğer bir yandan da akademisyen, uzman ve insan hakları aktivistleri Cerablus operasyonunu değerlendiriyor. Operasyondaki tehlikeli gidişata dikkat çeken uzmanlar görüşlerini açıkladılar.

Cerablus operasyonunun başlamasıyla Suriye’deki dengeler de her geçen gün değişiyor. Cerablus operasyonuyla ilgili ikna turlarını devam ettiren Türkiye Amerika, Rusya ve İran ile temaslarını sürdürüyor. Cerablus operasyonu sonrası Erdoğan’ın Obama ile yaptığı görüşmenin hemen ardından yapılan açıklamaları yorumlayan uzmanlar TSK’nın ve ÖSO’nun öncülüğünde başlayan operasyonunun Menbiç’e oradan da Fırat’ın batısına kayabileceğini iddia etti. Ayrıca akademisyen ve insan hakları aktivistlerine göre bu operasyon Kürtlere karşı yürütülüyor. Akademisyenler, Türkiye’nin Suriye topraklarına girmesinin amacının DAİŞ ile savaşmak olmadığını tam aksine Kürt Kantonlarının birleşmesini engellemek ve Suriye’deki Kürt kazanımlarının boşa çıkarılmasına dönük olduğunu ileri sürdüler. Bu iddialara karşılık olarak da hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan her fırsatta Cerablus operasyonun Kürtlerle bir ilgisinin olmadığını tamamen DAİŞ’i sınırdan temizleme amacını taşıdığını ifade ederek Türkiye ile Suriye sınırı arasında bir terör koridorunun oluşmasına müsaade etmeyeceklerini vurguluyorlar.

Bu operasyonların Kürtlere karşı olduğunu herkesin bildiğini ve saklanacak bir şeyin kalmadığını belirten akademisyen ve Ortadoğu uzmanı Bereket Kar, Türkiye’nin bir taşta iki kuş vurmak istediğini ve bunlardan birinin Suriye’ye yerleşerek Suriye sürecine dahil olmak diğerinin ise YPG ile PYD’nin kazanımlarını boşa çıkarmak ve Kürt Kantonları arasındaki ilişkileri kesmek olduğunu ifade etti.

K24’e konuşan aydınlar Amerika, Rusya, İran ve Suriye gibi bu operasyona yeşil ışık yakan ülkelerin asıl amacının Türkiye’yi daha önce belirledikleri haritada yol temizliğine dahil etmek olduğunu ileri sürdüler.

Cerablus operasyonunun Antep katliamından hemen sonra olmasının ilginç olduğunu ve bugüne kadar DAİŞ’ten tek kişinin ölmediğini yine şaşırtıcı bulan İnsan Hakları Aktivisti Mahmut Konuk, ortada gizli bir anlaşmanın olduğunu iddia etti. Operasyonun Kürtlerle ilgili olduğunu ifade eden Konuk, Türkiye’nin Rusya, İsrail ve Suriye ile ilişkilerini yeniden dizayn etme amacının aslında Kürtlere karşı yeni bir cephe açma amacını taşıdığını iddia etti.

Ayrıca Konuk bir adım daha ileri giderek Suriye’de Kürtlere dönük yaşanması muhtemel bir katliam sürecinden de söz ederek daha önce Ermeniler üzerinde uygulanan jenoside benzer bir katliamın Rojava’da da gerçekleşebileceğini iddia etti.  Aydınlar Suriye’deki iç savaşın bir an önce son bulmasını, istikrar için ise tek yol olarak gördükleri demokratik çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

K24/ANKARA – Azat ALTUN