Rusya: Halep saldırısını Türkiye’yle görüşeceğiz

Suriye’nin Halep kentindeki konut bölgelerine dün silahlı gruplar tarafından klorin gazı yüklü havan mermisi ile düzenlendiği belirtilen saldırının ardından gerilim yüksek.

HABER MERKEZİ

Suriye’nin Halep kentindeki konut bölgelerine dün silahlı gruplar tarafından klorin gazı yüklü havan mermisi ile düzenlendiği belirtilen saldırının ardından gerilim yüksek.

Aralarında çocukların da bulunduğu en az 46 kişinin kimyasal zehirlenme nedeniyle hastaneye kaldırıldığı açıklanırken, Suriye ordusu silahlı grupların mevzilerini vurdu.

Rusya ise saldırının ‘İdlib’de El Nusra Cephesi’nin kontrolündeki bölgeden düzenlendiğini’ açıklayarak, buradaki silahlı militanların garantörü konumundaki Türkiye ile görüşeceğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, klorin gazı saldırısının İdlib’deki silahsız bölgeden yapıldığını söyledi.

Konaşenkov, “Rus tarafı bu olayı, İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde silahlı muhaliflerin ateşkes düzenine uyulmasının garantörü olarak Türk tarafıyla görüşmek istiyor” dedi.

Rus sözcü sekizi çocuk 46 kişinin kimyasal zehirlenme nedeniyle tedavi edildiğini söylerken, Suriye devlet televizyonunun son verilerine göre gazdan etkilenerek hastaneye yatırılanların sayısı 73.

Suriyeli askeri bir kaynak ise Sputnik’e açıklamasında, Suriye ordusunun saldırıyı düzenleyen grupların mevzilerini vurduğunu ve bu grupların ağır kayıp verdiklerini söyledi. Saldırıda Halep’in Halidiye ve Zahra mahalleleri ile Nil caddesi hedef alınmıştı.

MUHALİFLERDEN YALANLAMA

Suriye rejim muhalifleri ise kimyasal saldırı yapıldığı iddialarını yalanladı. Muhalifler, kimyasal saldırı haberini “rejimin propaganda çalışması” olarak niteledi. Muhalifler, kimyasal silahlarının olmadığını ve üretecek kapasiteye de sahip olmadıklarını iddia etti.

Diğer yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam ordusunun muhalif İdlib'e yaptığı saldırılarda iki kadın ve yedi çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Türkiye ve Rusya 17 Eylül'de Soçi kentinde mutabakata varmış buna göre İdlib'de bir tampon bölge belirlenmişti. Rejim güçleri ve muhalifler ağır silahlar cephe hattından çekilmişti.

Anlaşma kapsamında garantör ülkeler Türkiye ve Rusya, sorumlu bulundukları silahsızlanma bölgesinde koordineli devriyeler gerçekleştiriyor.