Mağarada 50 bin yıllık taç bulundu

50 bin yıl öncesine tarihlenen ve mamut dişinden yapılmış bir taç bulundu

HABER MERKEZİ

Altay bölgesindeki dünyanın en önemli Denisova buluntu yeri olan mağarada, 50 bin yıl öncesine tarihlenen ve mamut dişinden yapılmış bir taç bulundu.

Söz konusu taç (ya da diadem), 50 bin yıl önce, fildişinden zarif iğneler ve sofistike ve güzel bir taş bilezik yapmak için teknolojiye sahip olduğu bilinen Denisovalılar tarafından yapılmış olabilir. Aynı zamanda bu taç, tüm dünyada türünün en eski örneği de olabilir.

Saçları gözden uzak tutmak gibi pratik bir amacı var gibi gözüken bu tacın boyutları, bir erkeğin kulladığına işaret ediyor. Tacın yuvarlatılmış ucunda, kafanın arkasına bağlanabilmesi için bir delik bulunuyor.

Yakutistan’da Yana nehri çevresinde yaşayan insanlar tarafından yapılan taçlarla ilgili bir başka teoriye göre ise bu taç, bir pasaport veya kimlik gibi insanların ailelerini veya kabilelerini belirtiyordu.

Tacın üzerindeki izler, arkeologların dünyanın en önemli mağaralardan biri olarak gördüğü bu mağarada kırılmış olarak atılmadan önce oldukça yıpranmış olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, dev canlılar Sibirya’da yaşarken yünlü mamut dişinden yapılmış tacın üstünde hiçbir dini sembol veya süs yoktu.

Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden araştırmacı Alexander Fedorchenko’ya göre, Paleolitik dönemde yapılmış taç 45 ila 50 bin yıl öncesine tarihlenebilir.

MAMUT DİŞİNDEN

Güney Sibirya’daki Altay Dağlarında yer alan Denisova Mağarasında yürütülen kazılarda, daha önce de bir mamut dişinden yapılmış bir tacın ön kısmının bir parçası bulunmuştu.

Son yapılan keşif, araştırmacıların, mağaranın antik sakinlerinin binlerce yıldır taç giydiğini ve büyük olasılıkla onları ürettiğini teorisine yeni kanıtlar ekliyor.

Bu üretimin kanıtları, mağara içinde bulunan sayısız mamut dişi parçası ile de destekleniyor.

Fedorchenko, “En eski taçlardan birini bulmak sadece Denisova mağarası için değil, dünya için çok nadir bir durum. Eski insanlar mamut dişini boncuk, bilezik ve kolyenin yanı sıra iğneler ve ok başları yapmak için kullanıyordu” diyor.

Fedorchenko, tacın yapılmasından yaklaşık 50 bin yıl sonra kendi şakağına ve kafasının arkasına uygun olduğunu açıkladı:

“Mamut dişi plakaları, daha biçimlendirilebilir hale getirmek için ve işlem sırasında çatlamaması için önce suya batırılmış ve daha sonra belli bir açıda bükülmüş. Bükülmüş tüm objeler zaman içinde eski biçimlerine dönme eğilimindedir. Taç kadar büyük bir parça bulmak, Sibirya için inanılmaz nadir bir keşif. Sibirya’nın doğusundaki ve kuzeyindeki Paleolitik yerleşimlerde bulunan bazı süslüler de dahil olmak üzere mamut dişi taçları vardı. Ancak bu taçlar çok daha geç dönemlerde, günümüzden 20.000 ila 28.000 yıl önce yapılmıştı.”

KEMİKLE DENİSOVALILAR TÜRÜNE AİT

Mağarada bulunan kemikler, Denisovalılar denilen bir insan türüne aitti.

Araştırmacılar, bu muhteşem mamut dişi parçasını tarihlemek ve yeniden canlandırabilmek için hala çalışıyor. Bu işlem tamamlandığında, tacın binlerce yıl önce nasıl göründüğüne dair resimler ve çizimler yapılacak. Ayrıca tacın diğer parçalarının da bulunma ihtimali var.

Fedorchenko, “Mamut dişi çok uzun zamanlar dayanabilecek bir yapıda. Tacın diğer parçaları zarar görmediyse ve mağara sırtlanları tarafından yenmediyse onları bulacağız” diyor.

Denisova mağarasında bu yılın başlarında, yaklaşık 90.000 yıl önce yaşamış olan ve Denny adı verilen türler arası bir çocuğun kanıtları keşfedildi. DNA bulgularına göre, bu çocuk, bir Neandertal anne ve bir Denisovalı baba arasındaki cinsel ilişki ürünü idi. (Kaynak: Siberian Times, Arkeofili)