YPG-Suriye anlaşmasına rötuş: Rejim tekrar Heseke’de

Rojava kenti Heseke’de, YPG’ye bağlı Asayiş güçleri ile Suriye rejimi arasında varılan anlaşma, yeni maddeler eklenerek yenilendi.

Rojava kenti Heseke’de, YPG’ye bağlı Asayiş güçleri ile Suriye rejimi arasında varılan anlaşma, yeni maddeler eklenerek yenilendi.

YPG ve rejim toplandı

K24 Muhabirinin bölgeden aktardıklarına göre Heseke Valisi Muhammed Zeal Ali ve YPG Genel Komutanı Sipan Hemo dün Heseke’de bir araya gelerek toplandı.

Rejim noktaları iade edilecek

Muhabirimiz, YPG ve Rejim temsilcilerinin arasında geçen toplantının üç saat sürdüğünü bildirerek ikili tarafın, daha önce Rejimin elinde olan ancak çıkan çatışmalardan sonra YPG savaşçılarının kontrolüne geçen bazı noktaların tekrar rejim güçlerine verilmesi hususunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.  

Kentte normal yaşama geçilecek

Öte yandan toplantının sonunda, kentte normal hayata geçilmesini sağlamak için okulların ve üniversitelerin açılması, Rejim kurumlarının mesaisine yeniden başlaması ve insani yardımların girişine izin verilmesi hususlarında da uzlaşmaya varıldığı bildirildi.

Uygulama bayramdan sonra

Ancak söz konusu maddelerin uygulamaya geçilmesi için tarihin, Kurban Bayramı’ndan sonraki süreç olarak belirlendiği ifade edildi.

Ne olmuştu?

YPG güçleri ile Suriye rejimine bağlı Ulusal Savunma güçleri arasında 16 Ağustos’ta Heseke’de başlayan şiddetli çatışmalardan sonra rejim güçleri, kent merkezinden çekilerek sadece küçük bir alana sıkışıp kalmıştı.

YPG ile rejim güçleri arasında Heseke’de meydana gelen çatışmalar bir haftayı aşkın bir süre devam etmiş ve rejim uçakları, ilk defa Kürt güçlerinin bulunduğu alanları bombalanmıştı.

Çatışmalar sonucunda 27’si sivil 47 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. Öte yandan binlerce vatandaş da göç etmek zorunda kaldı.