FLAŞ İDDİA - 'Güvenli bölge'de 3 ordu…'

Trump yönetiminin, ‘güvenli bölge’ projesini Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) korumak için devreye soktuğu ve oluşturulacak bölgenin Fransa, İngiltere ve Avustralya'dan gelecek askerler tarafından korunacağı ileri sürüldü.

HABER MERKEZİ

Trump yönetiminin, ‘güvenli bölge’ projesini Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) korumak için devreye soktuğu ve oluşturulacak bölgenin Fransa, İngiltere ve Avustralya'dan gelecek askerler tarafından korunacağı ileri sürüldü.

ABD'nin Suriye'den çekilme planının ardından kurulacağı belirtilen güvenli bölgeye ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Wall Street Journal'ın (WSJ) üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, güvenli bölgenin müttefikleri Fransa, İngiltere ve Avustralya tarafından kurulmasını planlıyor. Washington'ın kendi askerlerini çekip bu ülkelerin bölgeye yerleşmesi karşılığında askeri yardım önerdiği belirtiliyor.

“TÜRKİYE KARŞI ÇIKTI”

Haberde "ABD yönetimi hem Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere dair endişelerini gidermek, hem de Türk güçlerini, DAİŞ'le mücadele eden ABD destekli Suriyeli Kürtlerden uzak tutmak amacıyla, aralarında İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın da bulunduğu müttefiklerini Suriye'nin kuzeyinde sorumluluk almaya ikna etmeyi umuyor. Kendi güvenli bölgesini kurmaya yemin etmiş Türkiye ise bu fikre karşı çıktı" denildi.

“ABD GEREKİRSE IRAK'TAN MÜDAHALE EDECEK”

WSJ, Amerikan planının ayrıntılarını da yazdı. Buna göre ABD, Türkiye-Suriye sınırında 32 kilometre (20 mil) derinliğinde, Fırat Nehri'nin doğu kıyısından Suriye-Irak sınırına uzanan bölgede DSG ile birlikte sağladığı denetimi bir koalisyon gücüne bırakmayı planlıyor.

Kendi askerlerini çekecek olan Washington'ın, buraya yerleşecek Batılı güçlere istihbarat, gözetim ve keşif desteği vermeyi önerdiği belirtiliyor. ABD'nin Irak'ta, ihtiyaç duyulması halinde yeniden Suriye'ye geçecek bir “hızlı reaksiyon gücü” bulundurma sözü verdiği de iddia ediliyor.

AVRUPALI YETKİLİ: DOĞRU AMA HENÜZ BİR KARAR ALINMADI

Gazetenin konuştuğu Avrupalı bir yetkili bu girişimi doğrularken, henüz resmi bir yanıt verilmediğini ve bir anlaşma yapılmadığını, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun önümüzdeki hafta DAİŞ Karşıtı Koalisyo’na üye ülkelerden mevkidaşlarını ağırlayacağına dikkat çekildi.

WSJ’ye göre, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da geçen hafta Brüksel'de görüştüğü bir dizi Avrupalı lideri plana ikna etmeye çalıştı. Gazeteye konuşan yetkililerin ABD'nin, “Güvenli bölge kurulmazsa 3,5 milyon sığınmacı Avrupa'ya kaçabilir” argümanını kullandığını söylediği aktarıldı.

“DSM DESTEK VERİYOR”

Haberde, şu an Washington'da bulunan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yetkililerinden İlham Ahmed'in de böyle bir plana destek verdiği belirtildi. İlham Ahmed'in, Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile de biraraya geldiği ortaya çıkmıştı. Trump'ın bir otelde yaşanan karşılaşmada

Ahmed'e “Kürtleri koruyacak bir güvenli bölge sözü verdiği” ve “Kürtleri seviyorum” dediği belirtilmişti. WSJ, bu sohbete tanık olan bir kişiye dayandırarak, Trump'ın aynı zamanda “Türkiye'yi de sevdiğini” anlattı.