Salih Müslim: "Türkiye'nin olduğu bir Rakka operasyonuna girmeyiz"

Bağımsız Kürt deveti kurma iddialarına ilişkin, hedeflerinin merkeziyetçi olmayan bir demokratik Suriye olduğunu ifade eden Müslim, Türkiye'nin olduğu bir Rakka operasyonuna güvenmeyeceklerini ve girmeyeceklerini söyledi.

PYD lideri Salih Müslim, Suriye'de bir Kürt devleti kurma gibi bir amaçlarının olmadığını ve bu iddianın kendilerini düşman görenler tarafından, kamuoyunda karalanmak için ortaya atılmış bir yalan olduğunu söyledi. Bir Kürt devleti kurmak istedikleri yönündeki iddiaları reddeden Müslim, hedeflerinin merkeziyetçi olmayan bir demokratik Suriye olduğunu ifade etti. 

 

"Bağımsız bir Kürt devleti niyetimiz yok"

Amerika'nın Sesi'den Hediye Levent'e konuşan Müslim, “Türkiye, YPG ve PYD’nin PKK’nın uzantısı olduğunu, bağımsız Kürt devleti istediğinizi savunuyor" sorusuna cevap olarak, iddialarını reddedip, "“Biz öyle bir iddiada bulunmadık, söylemedik. Bağımsız Kürt devleti filan demedik. Projelerimiz açıktır. Karalamak için her şey söylenebilir. Bizim oradaki demokratik hareketimizi bir yere çekmek istiyor. Düşman görüyor, düşman gördükten sonra bir neden uydurabilir. Kamuoyunda karalamak için uydurulan bahanelerdir. Onlar da bunu biliyorlar. Kesinlikle reddediyoruz. Biz özümüzden (içten) gerçekten demokratik bir Suriye, Kürtler’in demokratik haklarına kavuşmasını istiyoruz. Merkeziyetçi olmayan demokratik bir Suriye." diye konuştu. 

 

"Sadece ABD'yle değil herkesle görüşüyoruz"

Batı Kürdistan'daki (Rojava) Kürtlerin, ABD ile anlaşma imzaladıkları ve uluslararası alanda "açık kapı politikasından" vazgeçip diğer ülkelere kendini kapattığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Müslim, "Öyle bir şey yok. Demokratik Suriye güçleri ile DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyon arasında bir anlaşma vardır. Bu anlaşma içinde Suriye Demokratik Güçleri’ni temsil eden güçler de vardır, politik güçler de vardır. Bu çerçevede alış verişimiz oluyor. ABD’nin Suriye temsilcisi ile, Ruslarla, Avrupalılarla bu çerçevede görüşmelerimiz oluyor. Bizim kimseyle imzaladığımız bir anlaşma filan yok.Kim bizimle konuşmak isterse, bizi anlamak isterse, diyalog kurmak isterse biz varız. Buna her zaman açık olduk." dedi.

 

"Türkiye'ye Suriye Ulusal Konseyi'ne katılmamızı istedi"

Türkiye ile en son 2 yıl önce bir görüşme yaptıklarını ifade eden Müslim, görüşmelerin Kobani olaylarından önce yapıldığına dikkat çekerek,  "O görüşmeler bizi bir yerlere çekmek içindi. Bir aşama, ciddi bir şey yoktu. Biz ne istiyoruz, onlar ne istiyor filan… Böyle şeyler üzerineydi. Bizi, bazı yerlere çekmek için yapılmıştı" dedi.

Türkiye'nin "PYD'nin amacı DAİŞ'e karşı mücadele değil. Öyle olsaydı, DAİŞ'le mücadale etmek için Celabrus'a girmemize karşı çıkmaz. Yanımızda yer alırdı" ifadelerinin hatırlatıldığı Müslim, “‘Eğer Suriye Kürtleri ÖSO ile birlikte hareket etseydi Türkiye’nin müttefiki olabilirdi" iddialarına cevap olarak, “Özgür Suriye Ordusu dediğiniz bir ordu da yok, özgür de yok. Bunlara nasıl katılmamızı istiyorlarsa bilmiyorum. Türkiye daha çok politik yönden, ‘oradaki koalisyona (SUK-Suriye Ulusal Konseyi) filan katılabilirsiniz’ dedi. ‘Evet, koalisyona katılırız ama şartlarımız vardır’ dedik. Biriyle birleşmek anlaşmak için en azından bizi tanımaları gerekiyor. Bizi tanısınlar, haklarımızı tanısınlar, bilelim nereye kadar gidebileceğimizi. Katılırız diye düşündük. Ama nasıl katılalım? Anlaşmadan, tanınmadan, bize bir şey vermeden nasıl geçineceğiz? Yok demedik de “bizi tanısınlar öyle girelim” dedik. (Türkiye ve İstanbul’daki görüşmeler) Daha çok politik yönden koalisyon meselesi ile ilgiliydi" dedi. 

 

"Türkiye'nin olduğu bir Rakka operasyonuna güvenip, girmeyiz"

Türkiye'nin Rakka operasyonuna katılması ihtimaline karşı YPG'nin de Rakka operasyonuna katılıp katılmayacağı sorusuna cevap veren Müslim, Türkiye'nin DAİŞ'le bağlantısını hala kesmediğini, bu nedenle kendilerinin Türkiye'nin girdiği bir Rakka operasyonunda yer almayacağını ifade etti. Türkiye'nin DAİŞ'le mücadelesinin inandırıcı olmadığını savunan Müslim, "Rakka’da DAİŞ olduğu sürece biz evimizde rahat değiliz. Bütün belalar oradan çıkıyor. Bundan bir şekilde kurtulmamız gerekiyor. Nasıl olacak, kimlerle girilecek? Bu, silahlı güçlere bağlı bir şey. Demokratik Suriye Güçleri ve uluslararası koalisyonun anlaşmalarına bağlıdır. Ama Türkiye’nin amacı başka. Tek derdi DAİŞ ile bağı kesilmesin. Cerablus meselesi olmasaydı belki Rakka meselesi, Rakka’nın özgürleştirilmesi harekatı başlayabilirdi. Daha önce sınırda ilişki kuruyorlardı şimdi 10 km Suriye’nin içinde ilişki kuruyorlar.Onun için Türkiye ile böyle bir şey yapılmasına (Rakka operasyonu) kimse güvenmez, kim bilir belki arkadan vurur. " diyerek, Türkiye'nin DAİŞ'le mücadelesinin güvenilmez olduğunu söyledi. 

 

"Kantonlar Birleşecek"

Batı Kürdistan'daki kantonların birleşmesine yönelik açıklamalara da değinen Müslim, kantonların Suriye'deki savaştan sonra birleşeceğini söyledi. Konuyla ilgili, "Oradaki halkın yüzde 50’si Kürtse bizim elimizde olan bir şey yok. Suriye’de istikrar sağlandığında zaten birleşmiş olacak. Bugün de olabilir yarın da olabilir. Ne zaman DAİŞ giderse, istikrar sağlanırsa birleşmiş olacak. Elimizden gelse Şam’a kadar gideriz, orayı da kurtarırız ama elimizden bu geliyor. Ama birleştirme ya da Kürt Devleti ilan etmek gibi bir şeyimiz yok, o düşüncede zaten olmadık.”