Sudan’da ordu harekete geçti

Sudan'da ordu, devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girdiği bildirildi.

HABER MERKEZİ

Sudan'da ordunun, devlet televizyonu binasını kuşattığı ve bazı askerlerin içeriye girdiği bildirildi.

Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını belirtildi.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlının başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerlediği kaydedildi.

Sudan’da sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı kaydedildi.

YÖNETİCİLERE GÖZALTI

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Ayrıca Sudan'da Uluslararası Hartum havaalanında uçuşların durdurulduğu ve havaalanında sadece inişlere izin verildiği bildirildi.

EL-BEŞİR İSTİFA ETTİ İDDİASI

Sudan Devlet Ömer el-Beşir’in istifa ettiği ve geçiş konseyinin kurulması için görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

El Hadath televizyonuna konuşan yerel yönetimlerden sorumlu bakan, Devlet Başkanı el-Beşir'in görevini bıraktığını ve geçiş sürecini yönetecek bir konseyin kurulmasını için istişarelerin devam ettiğini söyledi.

AB'DEN ÇAĞRI

Avrupa Birliği (AB), Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek tüm taraflara şiddetten kaçınma çağrısında bulundu.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, AB'nin Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini, üye ülkeler ve ortaklarla irtibatın sürdüğünü belirtti.

Kocijancic, "Tüm taraflara şiddetten kaçınma çağrısında bulunuyoruz. AB, Sudan halkının taleplerini göz önünde bulunduran güvenilir, meşru ve kapsayıcı bir siyasi sürecin gerçekleşmesi çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Hartum'da ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde toplanan göstericiler, 5 gündür Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in istifası talebiyle gösteri düzenliyor.

Sudan hükümeti, başkent Hartum'da ulusal ordu karargahı çevresinde süren rejim karşıtı gösterilerde dün 6'sı asker, 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nin sosyal medya hesabından dün yapılan açıklamada ise gösterilerde, cumartesi gününden bu yana 5'i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sonucu 153 kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyor.