Türkiye’den ABD’nin muafiyet kararına tepki

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetler son vermesine tepki gösterdi.

Twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili bir mesaj yayınlayan Çavuşoğlu, "ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamanın ardından Çavuşoğlu Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile düzenlene ortak basın açıklamasında, "Petrolü İran yerine başka ülkeden almayı teklif etmek hadsizlik demektir" değerlendirmesinde bulundu.

"İran yerine petrolü herhangi bir ülkeden almayı teklif etmek haddini aşmak demektir" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin bu tür adımlara da dayatmalara da karşı olduğunu' söyledi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun yaptırım açıklamalarına ilişkin ise "Bir ülkenin Dışişleri Bakanının pazarlama yapmaya çalışması son derece yanlıştır. Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına da aykırıdır ve bölgenin istikrarı için risklidir. Türkiye bu tür adımlara da dayatmalara da karşıdır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz"

ABD'NİN MUAFİYET AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye dahil 8 ülkenin İran'a uygulanan yaptırımlardan muaf tutulması uygulamasına son verileceğini duyurmuştu.

Beyaz Saray'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, İran'ın uluslararası enerji piyasalarından dışlanmasıyla oluşacak petrol arzı açığının, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üretim artırarak kapatacağı belirtilmişti.

Açıklamada, "Bu adım İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirmek hedefleniyor, böylece rejimin temel gelir kaynağı elinden alınabilecek" ifadesine yer verilmişti.

ABD’nin muafiyet kararı aldığı 8 ülke arasında Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan bulunuyor.