Bombalar Lane’nin dilini vurdu

Son iki haftadan bu yana ağır bombardıman altında dünyanın gündemine oturan Halep’ten bir çocuk hikayesi. 2 yıl önce evlerinin bombalanmasıyla konuşma yetisini kaybeden 6 yaşındaki Lane İstanbul’da okula başladı. Umut o ki, okul süreci dilinin açılmasına vesile olsun.

Son iki haftadan bu yana ağır bombardıman altında dünyanın gündemine oturan Halep’ten bir çocuk hikayesi. 2 yıl önce evlerinin bombalanmasıyla konuşma yetisini kaybeden 6 yaşındaki Lane İstanbul’da okula başladı. Umut o ki, okul süreci dilinin açılmasına vesile olsun.

Halep, 5 yıllık iç savaşta en ağır darbeleri alan Suriye’nin kadim kenti. Son iki haftadır yine başına yağan bombalarla dünya gündeminde. O bombalar en çok çocukların dünyasını kararttı.

O çocuklardan biri Lane. Geçtiğimiz günlerde bombalanan evlerinin enkazından çıkarılırken şaşkın gözlerle kafasındaki yüzündeki kanları silen Ümran’ın yaşındayken onların da evlerine bomba düştü. Neyseki aileden ölen olmadı. Ama o bomba Lane’nin dünyasında derin bir yara açtı.

Lane’nin dili tutuldu, konuşması yetisini kaybetti.

Ailesi Lane’yi İstanbul’a getirdi. İki yıldır burada Lane’nin dilinin çözülmesini sağlamaya çalışıyorlar. Lakin ne mümkün.

ŞOK GEÇİRDİ, BİR DAHA KONUŞMADI

Lane’nin annesi Maya Mistefa, “O bombalamadan sonra bir türlü konuşmadı. Doktora götürdük. Şok geçirmiş dediler. Sürekli konuşun onunla dediler. Çok zorladım. Arada birkaç kez ağzından birkaç sözcük çıktı. Ama hepsi o kadar” diye anlatıyor çocuğunun başına gelenleri.

TRAVMA NEDENİYLE VÜCUDUNDA YARALAR ÇIKTI

Lane suskun, Lane hala o bombanın ağır travması altında. Dillendiremediği o korku, küçücük bedenine vuruyor sürekli. O travmanın etkisiyle sürekli vücudunda yaralar nüksediyor.

Anne Maya Mistefa, Lane’nin yaraları için de şunları söylüyor: “Bu yaralar da o olaydan sonra oldu. Zamanla farkettik. Lane suskunlaştıkça, içine kapandıkça bu yaralar çıktı vücudunda. Bazen mutlu olduğu zamanlar oluyor, yaralar azalıyor. Sonra Lane yeniden bir durgunlaşınca bu yaralar yeniden azıyor.”

Ailesi iki yıldır İstanbul’da da Lane’nin hem dilinin çözülmesi hem de yaralarının iyileşmesi için çok kez doktora götürmüş. Ama asıl yara Lane’nin minik yüreğinde. O dehşeti hatırladıkça kapanıyor içine.

Anne Maya Mistefa, “Ben kızımın bu haline dayanamıyorum” diye hıçkırıklara boğuluyor.

LANE OKULA BAŞLADI

Lane’nin yüreğindeki acıları dindirmek için yeni bir umut doğdu. Onun gibi Suriyeli mülteci çocuklar için yaptırılan bir okul bir hafta gecikmeli olarak açıldı.

Lane okula başlayacak. Evde bir heyecan. Sabahın körü. Annesi Lane’yi okula hazırlıyor. Sevgiyle saçlarını tarıyor, ve “Allah’ım Lena okulunu sevsin. Unutsun o günleri” diye dua ediyor.

Lane’nin ilk okul günü. Bir çok anne gibi Lane’nin annesi de çocuğunun yanında. Ama Lane bir süre sonra ağlamaya başlıyor. O ağlayınca diğer çocuklar da ağlamaya başlıyor.

Lane’nin okula alışması zor olacak gibi. Ama kendisi de bir mülteci olan okul müdürü Kefah Mirad, bu çocukları hayata tutundurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor.

Türkiye’deki okul çağındaki yaklaşık 800 bin Suriye’li mülteci çocuğun çoğu Lane’ye benzer travmalara sahip. Lanelerin yaraları sarılmaya çalışıldıkça Halep’te diğer kentlerde yeni minik bedenlerde yeni yaralar açılmaya devam ediyor ne yazık ki... Ve dünya da hala bu travmayı izlemeye devam ediyor.

 K24 / İSTANBUL – Şilan ÇILGIN