ABD’den Suriye görüşmelerini askıya alan Rusya’ya yeşil ışık

“Rusya ile tüm ihtimaller masada olur”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de siyasi sürecin devam etmesi halinde terörizmle mücadelede Rusya’yla işbirliğinin sürebileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, ABD’nin Suriye hükümetinin Halep’teki askeri operasyonlarına son vermesini ve siyasi sürecin yeniden başlamasını istediğini söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toner, şöyle devam etti: “Eğer o noktaya gelirsek, Nusra’nın ve DAİŞ’in peşinden daha yapıcı ve verimli şekilde gitmek ve diğer bütün ihtimaller de masada olur. Rejimle değil ama Rusya’yla.”

İsviçre’nin Lozan kentinde yarın düzenlenecek Suriye görüşmelerinin ‘dönüm noktası’ olmasını beklemediklerini kaydeden Toner, “Suriye’ye yönelik çok yönlü çaba ve yaklaşımları bir araya getirip hızlandırmayı amaçlıyoruz” dedi. (

“İran’ın Lozan’da olmasını isteriz”

Toplantıda Toner’a Lozan'da yapılacak Suriye zirvesine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılmayacağına yönelik haberler soruldu.

Toplantıya katılıp katılmama kararının davet edilen ülkeler tarafından verileceğini belirten Toner, henüz İran’ın katılmayacağına dair bir bilgileri olmadığını kaydetti. Toner, “İran’ın orada olmasını isteriz, fakat katılacaklarını doğrulayıp doğrulamadıklarını bilmiyorum.” diye konuştu.