Nobel Komitesi Dylan'dan umudunu kesti

"Artık hiçbir şey yapmıyoruz. Onu aradım, e-postalar gönderdim, en yakın dostlarına ulaşmaya çalıştım. Ancak Dylan'dan yanıt alamadım. Artık bu kadar çaba yeter."

İsveç Akademisi tarafından 1901 yılından beri dağıtılan Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Amerikalı müzisyen ve yazar Bob Dylan oldu. Ancak İsveç Nobel Komitesi kendisine ulaşamıyor. Dylan'ın Nobel ödülleri gecesine katılıp katılmayacağı muamma.

Nobel Edebiyat Ödülleri bu yıl bir ilki yaşıyor. Don DeLillo, Philip Roth, Haruki Murakami gibi birçok farklı ismin bahsi geçerken İsveç Akademisi’nin yaptığı basın açıklamasıyla tarihte ilk kez bir şarkı sözü yazarı edebiyat Nobel’ine layık görüldü. Yapılan açıklamada Bob Dylan’ın “büyük Amerikan şarkı geleneğine yeni şiirsel anlatımlar kazandırdığı” belirtildi.

Ancak Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ABD'li müzisyen Bob Dylan'a hiç kimse ulaşamadı. Dylan'ın 10 Aralık'ta düzenlenecek Nobel ödülleri gecesine katılıp katılmayacağı da bilinmiyor.

İsveç Nobel Komitesi, Edebiyat Ödülü'ne layık gördüğü ABD'li müzisyen Bob Dylan'a ödülün açıklandığı perşembe gününden beri 'ulaşamadıklarını ve artık aramaktan vazgeçtiklerini' duyurdu.

Komite'nin Genel Sekreteri Sara Danius, SR Radyosu'na verdiği demeçte, "Artık hiçbir şey yapmıyoruz. Onu aradım, e-postalar gönderdim, en yakın dostlarına ulaşmaya çalıştım. Dostları iyi niyetli cevaplar yazdı. Ancak Dylan'dan yanıt alamadım. Artık bu kadar çaba yeter. Ama umudumu yitirmedim. Eminim ortaya çıkacaktır" dedi.

Nobel ödülleri 10 Aralık'ta İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenecek törenle sahiplerine dağıtılacak. Ancak Dylan'ın törene katılıp katılmayacağı bilinmiyor. Dylan, ödülle ilgili olarak hiçbir medya organına konuşmadı. Nobel Komitesi, ödülü 'Amerikan müzik geleneğinde yeni bir şiirsel anlatım yarattığı' için müzisyen Bob Dylan'a vermişti.

Gerçek adı Robert Allen Zimmerman olan Dylan, 1941 yılında Minnesota’da doğdu ve ilk albümünü 1962 yılında çıkardı. Sanatçının bugüne kadar yayınlanmış 37 stüdyo albümünün yanı sıra Tarantula isminde deneysel bir romanı ve anılarını anlattığı Chronicles: Volume One (Günlükler: Bölüm 1) isimli bir kitabı var.

Dylan’ın ismi her ne kadar bu yılki adaylar arasında geçmiyor olsa da kendisi 1997 yılından beri bu ödüle aday gösteriliyor. Dylan’ın şarkılarına aşina olanlar ne kadar yetenekli bir söz yazarı olduğunu zaten biliyorlardır . Ayrıca 1993’te Toni Morrison’un ödülü almasının ardından 23 yıl aradan sonra yeniden bir Amerikalı isim Nobel Edebiyat Ödülü’ni kazanmış oldu.