Başbakan ile Le Drian Rojava'yı görüştü

Başbakan Mesrur Barzani, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ı kabul etti.

K24 - ERBİL

Başbakan Mesrur Barzani ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian Rojava'yı görüştü. 

Erbil’de temaslarını sürdüren Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Mesrur Barzani’yle bir araya geldi.

İkili görüşmede başta Ortadoğu olmak üzere, Rojava’daki gelişmeler, terör örgütü DAİŞ ve Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların konuşulduğu bildirildi.

Başbakan ve Fransa Dışişleri Bakanı görüşmesinde Irak ve Suriye’de son dönemlerde meydana gelen sorunların konuşulduğu belirtildi.

Bağdat ile Erbil hükümetleri arasındaki sorunlara değinen Başbakan Mesrur Barzani, Irak Merkezi hükümetiyle anlaşmaya hazır olduklarını ifade ederek, bunun için birkaç öneri hazırladıklarını söyledi.

Başbakan, sorunların çözümü için Bağdat hükümetinden ciddi adımlar atmasını beklediklerini de ifade etti.

Fransa’nın Kürdistan Bölgesi halkına olan desteklerini yenilemek için burada bulunduğunu ifade eden Le Drian ise, Kürtlerin terör örgütü DAİŞ’e karşı büyük bir rol oynadığını ve bu mücadelede Peşmerge’nin kahramanlığına tanık olduğunu söyledi.

Fransız bakan, Irak’ın çeşitli bölgelerinde DAİŞ’in yeniden faaliyetlere başladığı, buradaki nüfus için tehdit oluştuğuna dikkat çekerek, örgütün önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmede ayrıca Rojava’daki son gelişmelere değinildi ve iki tarafın olayların daha da tırmanmasından endişe duydukları belirtildi.

Toplantıda ayrıca Rojava’dan Kürdistan Bölgesi’ne giden mülteciler için uluslararası toplumun, bölge hükümetle işbirliği yapması gerektiği vurgulandı.

Başbakan Mesrur Barzani, Rojava’da devam eden çatışmalı sürecin bölge halkının yararına olmadığına dikkat çekerek, bu tür gelişmelerin bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine sebep olduğunu söyledi.