Başbakan’dan birlik çağrısı

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsü ve Kürdistan halkına zarar verecek değişikliklerin yapılmasına izin vermeyeceklerini söylererek, Kürdistani güçlere birlik çağrısında bulundu.
kurdistan24.net

K24 - ERBİL

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsü ve Kürdistan halkına zarar verecek değişikliklerin yapılmasına izin vermeyeceklerini söylererek, Kürdistani güçlere birlik çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplandı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Mesrur Barzani’nin terör örgütü DAİŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürülmesinin çok önemli olduğunu ancak bunun DAİŞ ve terörün sonu anlamına gelmediğini söylediği belirtildi.

Açıklamada, Başbakan’ın DAİŞ tehlikesinin Irak’ın birçok bölgesinde devam ettiğinin altını çizdiği kaydedilirken, DAİŞ’in Peşmerge eliyle yenilgiye uğratıldığını, Suriye’de ise DAİŞ’le mücadele edenin yine Kürtler olduğu dile getirdiği ifade edildi.

Irak’taki son gelişmeleri de değerlendiren Başbakan’ın Irak’taki durumun kötüye gitmesinin Kürdistan Bölgesi halkı ve genel olarak Irak halkının çıkarlarına hizmet etmeyeceğini vurguladığı bildirildi.

Açıklamaya göre Başbakan şu ifadeleri kullandı: “Biz göstericilerin meşru talep ve haklarını destekliyoruz. Ancak kim tarafından olursa olsun şiddetin kullanılmasına karşıyız. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi reformları gerçekleştirmesi ve halka gerekli hizmeti sunması için destekliyoruz. Anayasa ve hukuk çerçevesi dışındaki hiçbir değişikliği desteklemiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nin Irak’taki anayasal haklarının azaltılması girişimine de karşıyız. Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsüne ve Kürdistan halkına zarar verecek değişikliklerin yapılmasına izin vermeyiz. Kürdistani tüm siyasi güçlere anayasal haklarımız konusunda birlik içerisinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Başbakan’ın reform paketlerin hazırlanıp Kürdistan Parlamentosu’na gönderilerek yürürlüğe konmasının kabinenin öncelikli işi olduğunu dile getirdiği aktarıldı.

Toplantıda, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ahmed de, Rojava’dan göç etmek zorunda kalıp Kürdistan Bölgesi’ne yerleşen sivillerle ilgili bilgi verdi.