Irak’ta başbakanlığa 48 kişi talip!

Irak’ta 48 ismin, başbakan olabilmek için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e başvuruda bulunduğu bildirildi.

HABER MERKEZİ

Irak’ta 48 ismin, başbakan olabilmek için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e başvuruda bulunduğu bildirildi.

Iraklı parlamenter Abbas el-Etafi, hükümetin resmi yayın organı Sabah gazetesine verdiği demeçte, bakanların, yeni başbakan belirlenene kadar görevlerine devam edeceğini söyledi.

Şimdiye kadar 48 kişinin başbakanlık için Berhem Salih’e başvurusunu ilettiğini kaydeden el-Etafi, henüz herhangi bir isim üzerinde uzlaşı sağlanmadığını da ifade etti.

Bazı kişilerin direkt başvuruda bulunduğu, bazı kişilerin de partileri tarafından önerildiği belirtilirken, bazı isimlerin de göstericiler tarafından aday olarak sunulduğu kaydedildi.

El-Etafi, “Başbakan, yeni gençlerden ve bağımsız biri olmalı. Kimseyi kayırmamalı, yolsuzluğa bulaşmış olmamalı ve sahadaki faaliyetlerde uzman olmalı. Iraklı biri olmalı, başka bir ülkenin vatandaşı olmamalı çünkü şimdiye kadar bu göreve gelenlerin büyük bir kısmı başka ülkelerdendi” diye konuştu.

Pazar günü, yeni başbakan adayının belirlenmesi için verilen anayasal süre sona erecek.

Iraklı kaynaklar, siyasilerle göstericiler cephesinde yeni başbakanla ilgili sıkı bir çekişmenin yaşandığını, siyasilerin önerdiği isimlerin göstericiler tarafından kabul edilmediğini belirtiyor.

Göstericiler, yeni başbakanın daha önce siyasi süreçte yer almamış olmasını ve Irak halklarının taleplerine cevap olabilecek bir isim olmasını istiyor.

Irak’ta 1 Ekim’de bu yana süren hükümet karıştı gösteriler, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasına yol açmıştı.