Musul'da yakılan maden Mardin ve Şırnak'ı tehdit ediyor

DAİŞ'in Musul'un güneyinde bulunan El Misrak kükürt üretim tesisini ateşe vermesinden sonra bir çevre felaketi yaşanabileceği belirtildi.
DAİŞ'in Musul'un güneyinde bulunan El Misrak kükürt üretim tesisini ateşe vermesinden sonra bir çevre felaketi yaşanabileceği belirtildi. Kükürt madeninin ateşe verilmesi sonucu ortaya zehirli gazlar çıktığı ve bu gazların rüzgarın etkisiyle Türkiye'ye yaklaştığı belirtildi.

NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur, rüzgarın yön değiştirebileceğini ve bulutları Türkiye'ye getirerek yağışa neden olabileceğini belirtti. Yaşanacak yağışın etkisine değinen Abur, "Böyle bir durumda Mardin-Şırnak arasında yağış başlayacak. Gece saatlerinde başlayacak yağış, ortamdaki nemin artmasını sağlayacak. Ortamdaki nem, su buharı. Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle bizim kezzap dediğimiz asiti oluşturacak. Ve dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz Cuma ve Cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak." dedi.
Yağmur damlacıklarının  ateşe verilen kükürt madeninden çıkan zehirli gazlar nedeniyle asitle yüklü olacağını ifade eden Abur, bu yağışın bitki örtüsüne büyük zarar verebileceğini söyleyerek, "NASA'nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek." dedi.
Asitin havada kalma süresinin 7 gün olduğunu kaydeden Abur, "Onu tetikleyecek başka bir kimyasal reaksiyona girmediği sürece. Ama bu kimyasal reaksiyona çok büyük oranda girecek ve asiti oluşturacak. İnşallah rüzgar o kadar hızlanmaz, belki yavaşlayabilir."
Yarın akşam Şırnak ve Mardin'de yağış beklendiğini açıklayan Abur, "Ama cumartesi hemen hemen tüm bölgede var. Gaziantep'e kadar olan bölgede yağış görünüyor." dedi.