Sadr: ABD’nin büyükelçiliği ve üsleri kapatılsın

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ABD Büyükelçiliği ve ADB’li askerlerin bulunduğu üslerin kapatılmasını istedi.

HABER MERKEZİ

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ABD Büyükelçiliği ve ADB’li askerlerin bulunduğu üslerin kapatılmasını istedi.

Sadr, parlamentoya hitaben yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının lağvedilmesi ve ABD Büyükelçiliği’ninin acilen kapatılmasını talep etti.

Iraklı Şii siyasi lider, ülkedeki ABD askerlerinin yer aldığı üslerin de kapatılmasını istedi.

Sadr, "Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı" ifadesini kullandı.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i öldürmesinin ardından toplanan Irak Parlamentosu, yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verdi.

Irak Parlamentosu, “ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması” talebiyle Muhammed Halbusi başkanlığında olağanüstü toplandı.

Yabancı askerlerin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onaylayan Irak Parlamentosu, böylece ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi.

Sadr, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin öldürülmesinin ardından, komutasındaki Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı'na "Irak'ı korumak için hazır olma" talimatı vermişti.

Şii lider, paylaşımında "Mücahit Kasım Süleymani ve yanındakilerin şehadeti dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti'nin dini mercileri, hükümeti ve halkına taziyelerimi bildiriyorum. Hedef alınması (Süleymani'nin) cihat, muhalefet ve devrim ruhunu hedef almaktır. Ancak, bu durum bizim mücadele ve azmimizi durduramayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Sadr, şunları kaydetmişti:

"Irak'ta ulusal direnişin sorumlusu olarak Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı ve emrimizde bulunan tüm ulusal grupları Irak'ı korumak için hazır olmaya çağırıyorum."